Amerika planira ograničiti kineske proizvođače automobila

Amerika planira ograničiti kineske proizvođače automobila

Link na izvornu vijest

WAŠINGTON –  Bijela kuća planira da uvede nove zakone kojima bi se ograničili kineski proizvođači tako da ne smiju da prodaju vozila sa visokom tehnologijom u SAD.

Amerika planira ograničiti kineske proizvođače automobila

Na ovaj način, smatraju zakonodavci, zaštitili bi se podaci američkih stanovnika, bez obzira na to što proizvođači već koriste fabrike u Meksiku kako bi zaobišli sankcije na proizvode napravljene u Kini.

Ova pravila su smišljena tako da spriječe “pametne automobile” da prikupljaju podatke o Amerikancima, i da ih zatim prenose zemljama koje vlada SAD smatra za pretnju po svoju bezbijednost.

Bajdenova administracija je zabrinuta da bi sposobnost automobila da prikupljaju podatke o vozačima mogla da se koristi za špijuniranje Amerikanaca, pošto kineska regulativa traži da podatke koji su na ovaj način prikupljeni, proizvođači automobila drže u okviru njenih granica.

Bijela kuća će već sljedeće nedjelje razmatrati ovo pitanje, rekao je dobro upoznat izvor za Bloomberg, a zanimljivo je da bi ovo na neki način bila “odmazda”, jer je u Kini zabranjeno da Tesla automobili zalaze u određena vojno osetljiva područja, iz istih razloga koje i SAD navode. B92/CARSCOOPS

Чланак Amerika planira ograničiti kineske proizvođače automobila се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?