Jurilj: ŽZH u protekle četiri godine iz EU fondova povukla više od 5 milijuna eura

Jurilj: ŽZH u protekle četiri godine iz EU fondova povukla više od 5 milijuna eura

Link na izvornu vijest

U protekle četiri godine Županija Zapadnohercegovačka (ŽZH) kroz specifične projekte iz fondova Europske unije (EU) povukla je oko pet-šest milijuna eura, a interes za programe prekogranične suradnje, ali i generalno za programe EU-a u porastu je na razini ove županije i cijele države, kazao je u razgovoru za Fenu ravnatelj Ureda Vlade ŽZH-a za europske integracije (EUI) Ivan Jurilj.

Interes za programe prekogranične suradnje, ali i generalno za programe Europske unije je u porastu na razini ŽZH-a, ali i države, ocijenio je Jurilj.

– Interes i za svim drugim programima unutar kojih Bosna i Hercegovina može sudjelovati i u kontekstu bilateralne suradnje i veći, tako da možemo reći da interes definitivno raste i u županiji, ali i na razini BiH. Ljudi su sve više informirani, sve više se pripremaju i nekako je to, zapravo, postala tema i politička agenda unutar države. Kako se BiH polako određenim koracima približava europskim integracijama, tako i ta tema europskih fondova postaje sve atraktivnija. U svakom slučaju, interes je puno veći nego što imamo dostupnih sredstava – naglasio je Jurilj.

Što se tiče Županije Zapadnohercegovačke, u proteklom razdoblju uz EU pomoć realiziran je značajan broj projekata.

– Kada govorimo o europskim fondovima teško je to mjeriti na godišnjoj razini s obzirom da u pravilu radi o višegodišnjim projektima. U protekle tri-četiri godine Županija Zapadnohercegovačka kroz ove specifične projekte koje provode različite institucije, povukla je sigurno nekih pet, šest milijuna eura iz EU fondova. Ovdje ne govorimo o infrastrukturnim projektima, kao što su pročistači otpadnih voda, kolektori ili autoceste, koji su jednim dijelom praćeni bespovratnim sredstvima, a jednim dijelom kreditnim aranžmanima – kazao je Jurilj.

Dodao je kako bi Bosni i Hercegovini moglo biti dostupno puno više sredstava da su unutar države napravljeni određeni iskoraci i reforme, te da je pripremljena određena institucionalna struktura da bi se moglo pristupiti i onim stvarnim, pretpristupnim fondovima.

– Ovdje govorimo samo o IPA-i koja je dobrim dijelom naslonjena na institucionalnu reformu i sredstva koja se povlače temeljem tih reformi, ili na teritorijalnu i prekograničnu suradnju. Međutim, ono što bi naši ljudi, naši gospodarstvenici željeli kada govorimo o fondovima namijenjenim za malo i srednje poduzetništvo, a posebno kada govorimo o sredstvima Instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj (IPARD), tu Bosna i Hercegovina nije napravila iskorak, nije napravila određene potrebne korake i ta sredstva nam nisu dostupna, a kako sam već i spomenuo, to su stvarna pretpristupna sredstva kada je riječ o investicijama privatnog sektora. Dio kojem imamo pristup, koji je namijenjen BiH, dobro koristimo, posebno u infrastrukturnim projektima, ali mogli bi puno više. Također, ova sredstva koja su nam dostupna koristimo najviše da bismo se pripremili za nadolazeća sredstva – naveo je Jurilj.

Govoreći o budućim koracima u procesu približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, Jurilj je pojasnio kako status potencijalnog kandidata ne pruža veće mogućnosti kada su u pitanju EU fondovi.

– Pristup sredstvima ovisi o tome koliko smo se institucionalno i reformski prilagodili onim zahtjevima koje pred nas stavlja Europska unija. Međutim, politika EU-a na neki način se mijenja i korigira, tako da povrh IPA-e, koja je bila planirana od 2021. do 2027. i koja je namijenjena zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, znači zemljama Zapadnog Balkana uključujući i Tursku, mi od kraja prošle godine imamo potpuno novi program, Program za rast Zapadnog Balkana koji iznosi oko šest milijardi eura, a za BiH je alocirano milijardu eura, tako da se tu stvari na neki način mijenjaju. Ovo će biti test za nas u BiH koliko ćemo moći brzo i kvalitetno pripremati određene reforme koje se stavljaju pred nas. Trenutno je Bosna i Hercegovina u fazi izrade plana reformi koja uključuje sve razine, a sredstva će ovisiti o reformama koje budemo usvojili i provodili – zaključio je Jurilj.

Objava Jurilj: ŽZH u protekle četiri godine iz EU fondova povukla više od 5 milijuna eura pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?