FOTO Svečano obilježen Dan branitelja grada Ljubuškog i služena sveta misa za sve žrtve ratova

FOTO Svečano obilježen Dan branitelja grada Ljubuškog i služena sveta misa za sve žrtve ratova

Link na izvornu vijest

FOTO Svečano obilježen Dan branitelja grada Ljubuškog i služena sveta misa za sve žrtve ratova

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenca i prigodnom molitvom kod spomenika na Trgu dr. Franje Tuđmana u nedjelju je obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Ljubuškog koji je održan u sklopu programa svečanog obilježavanja Dana grada Ljubuškog.

Prvi su vijenac položili predsjednik odbora za branitelje Gradskoga vijeća Ljubuški Ivan Prlić i ratni zapovjednik IV. brigade Stjepan Radić Ljubuški Ivica Tomić. Nakon njih to su učinili i predstavnici HVO-a Novog grada Ilidže. Svijeće su upalili predstavnici svih braniteljskih udruga, obitelji pokojnih branitelja i predstavnici svih razina vlasti, od gradske do federalne.

Prigodnu molitvu predmolio je humački gvardijan fra Dario Dodig.

 

Obilježavanje je nastavljeno u Kulturnom centru projekcijom dugometražnog dokumentarnog filma Zidine o logorima za Hrvate BIH u Domovinskom ratu. Dokumentarni film “Zidine” govori o logorima za Hrvate u Domovinskom ratu za koji scenarij potpisuje prof. dr. sc. Ivo Čolak, a režiju Ivo Čolak i Marko Mikulić, pod produkcijom: SIMBOL, Široki Brijeg za Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH.

Nakon završetka filma na Humcu je održana sveta misa u crkvi sv. Ante za sve ubijene fratre, žrtve ratova i poraća, branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata koju je predvodio gvardijan i župnik fra Dario Dodig u koncelebraciji više od 30 svećenika.

Na početku mise pročitan je broj žrtava II. Svjetskog rata i poraća iz svih sedam župa i svih mjesta grada Ljubuškog, imena pobijenih franjevaca i imena svih žrtava Domovinskog rata.

U prigodnoj i nadahnutoj propovijedi fra Dario je podsjetio na žrtvu nevino pobijenih franjevaca i puka Božjega u II. Svjetskom ratu i poraću, kao i na žrtve Domovinskog rata.

Nakon sv. Mise održan je prigodni program u Lapidariju Franjevačkog samostana na Humcu.

Nazočne je prvi pozdravio gvardijan fra Dario Dodig, a nakon njega Ivan Prlić predsjednik odbora za branitelje Gradskoga vijeća Ljubuški.

Posebno su pozdravili obitelji poginulih i umrlih branitelja invalide i druge stradalnike rata. Posebni pozdravi upućeni su i predstavnicima braniteljskih udruga iz Vukovara, Dubrovnika, Imotskog, Omiša, HVO brigade „Kralj Tvrtko“ općina Novi grad i Ilidža Sarajevo, Mostara, Čitluka, Čapljine, Tomislavgrada, Neuma, Stoca i ostalih mjesta.

Prlić je naglasio da mu je posebna čast što u toj prigodi može uručiti zahvalnicu heroini Domovinskog rata gospođi Ivici Škrobo, koja je kao žena, majka, sa svojim suborcima na prvoj crti bojišnice sudjelovala u obrani ovih prostora.

Tijekom Domovinskog rata svoj su doprinos oslobađanju domovine i stvaranju slobodne Hrvatske u bezbrojnim oblicima davale i žene. Bilo ih je u borbenom i neborbenom sektoru; pomagale su kao medicinske sestre i njegovateljice; bile su one koje ispraćaju i dočekuju; bile su majke koje u ratu sklanjaju, štite i podižu djecu; terete neimaštine, agresije, progonstva i izgnanstva nerijetko su u najvećem dijelu iznosile žene.

Prlić je potom gospođi Ivici Škrobo, ženi, ratnici, uručio prigodnu zahvalnicu, koju je ona primila sa suzama u očima.

Nazočnima su se još, sa par prigodnih riječi, obratili Tomislav Josić , predsjednik savjeta za branitelje grada Vukovara te Ivica Tomić ratni zapovjednik IV. brigade Stjepan Radić Ljubuški.

Uz obitelji poginulih i umrlih branitelja, predstavnike braniteljskih udruga, branitelje, svetoj misi i programu u Lapidariju uz predstavnike gradske i županijske vlasti nazočili su Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović sa suradnicima, ministar vanjskih i europskih poslova u vladi RH Goran Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i dopremijer Federacije BiH i ministar financija Toni Kraljević.  

Objava FOTO Svečano obilježen Dan branitelja grada Ljubuškog i služena sveta misa za sve žrtve ratova pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?