Martinović: Smanjenjem PDV-a na lijekove mogla bi se financirati nova prava za pacijente

Martinović: Smanjenjem PDV-a na lijekove mogla bi se financirati nova prava za pacijente

Link na izvornu vijest

U prošloj godini preko Fonda solidarnosti plaćeno je liječenje za oko 37 tisuća pacijenata, od toga za 20 tisuća pacijenata osigurani su lijekovi, a za 17.000 zdravstvene usluge

Zbog obveze da zavodi zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove plaćaju PDV na lijekove, medicinska sredstva i opremu koja se i nabavlja u cilju liječenja osiguranih osoba, i to po stopi od 17%, to je dovelo do značajnog povećanja troškova pružanja zdravstvenih usluga, ističe, među ostalim, u intervjuu za Večernji list doc. dr. sc. Vlatka Martinović, ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Večernji list: Nedavno je Vijeće ministara BiH razmatralo inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva. Kakva su vaša očekivanja kada je riječ o ovoj problematici?

– Vijeće ministara razmotrilo je inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove i medicinska sredstva te ju je uputilo UO UNO-a da razmotri provedivost. Zajednička inicijativa ZZOiR-a FBiH, ZZO-a RS-a te Distrikta Brčko usmjerena je na ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva, odnosno na namjensko usmjeravanje sredstava od neizravnih poreza po osnovi naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva na račune zavoda zdravstvenog osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba. Prema članku Zakona o PDV-u, zavodi i zdravstvene ustanove izuzeti su od obveze plaćanja PDV-a na medicinske usluge i usluge pružanja zdravstvene zaštite, ali su obvezni plaćati PDV na lijekove, medicinska sredstva i opremu, koja se i nabavlja u cilju liječenja, i to po stopi od 17%. To je dovelo do značajnog povećanja troškova pružanja zdravstvenih usluga, koji opterećuju poslovanje svih. Budući da je ZZOiR FBiH na ovaj problem ukazao odmah po usvajanju Zakona i uputio inicijativu Vijeću ministara da se iz sredstava ostvarenih po osnovi PDV-a u proračunu planiraju sredstva za kompenzaciju ovih troškova, Vijeće ministara je još 2006. podržalo ovu inicijativu. Vlada FBiH aktom je obvezala Ministarstvo financija da u proračunu planira sredstva za kompenzaciju troškova nastalih zbog uvođenja PDV-a ZZOiR-u FBiH, dok je obveza županijskih vlada da u proračunima planiraju novac za svoje zavode zdravstvenog osiguranja.

Večernji list: Ipak, zaključci nikada nisu realizirani. Što je problem?

– Točno, ovi zaključci se nikada u praksi nisu primijenili niti je u bilo kojem razdoblju do sada ijedna vlada planirala sredstva za ove namjene.

S druge strane, troškovi zavoda zdravstvenog osiguranja po osnovi toga što se plaća PDV na lijekove i medicinska sredstva značajno su veliki i tim novcem bi se moglo financirati uvođenje novih prava iz zdravstvenog osiguranja, lijekovi i dijagnostičke procedure. Primjera radi, samo u zdravstvenom sustavu RS-a u prošloj godini za PDV je plaćeno više od 100 milijuna KM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept! Troškovi po osnovi PDV-a u zdravstvenim ustanovama FBiH u 2022. iznosili su više od 164 milijuna KM. Kada se promatra razdoblje od kada je usvojen Zakon o PDV-u (2006. – 2022.), troškovi u zdravstvenom sustavu FBiH za PDV iznosili su više od 1,8 milijardi KM. Kada je riječ o ZZO-u Distrikta Brčko, samo za lijekove na recept u 2023. Zavod je imao troškove PDV-a oko 2 milijuna KM, odnosno 5% od ukupnih troškova zdravstvenog osiguranja na godišnjoj razini. Kada se ovim troškovima dodaju troškovi PDV-a na ortopedska pomagala, lijekove i druga medicinska sredstva koja se koriste tijekom liječenja, troškove PDV-a na ugradbeni materijal kod operacija u kardiokirurgiji, ortopediji, vaskularnoj kirurgiji i sl., a koje ZZO Distrikta Brčko plaća zdravstvenim ustanovama, koje također plaćaju PDV na navedeno, troškovi PDV-a u ukupnim troškovima programa zdravstvene zaštite iznose i više od 10% od ukupnih troškova zdravstvenog osiguranja, što je za ograničena sredstva kojima Zavod raspolaže značajno financijsko opterećenje.

Večernji list: Prošle godine na sastanku ravnatelja zavoda zdravstvenog osiguranja ponovno je aktualizirano ovo pitanje?

– U travnju prošle godine u Međugorju na sastanku ravnatelja zavoda ponovno je aktualizirano pitanje troškova nastalih od uplate PDV-a na sve robe i usluge koje plaćaju zavodi i zdravstvene ustanove te ponovljeno da se uputi zahtjev svim nadležnim institucijama za rješavanje tog pitanja. BiH je jedina zemlja u okružju koja ima samo jednu, standardnu poreznu stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, uključujući i lijekove, i ta porezna stopa daleko je najveća u regiji. Zemlje iz okružja imaju opću i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se tretiraju i lijekovi. Primjera radi, u Hrvatskoj i Makedoniji porezna stopa na lijekove iznosi 5%, u Sloveniji 9,5%, u Srbiji 10%, a BiH je čak tri puta veća u odnosu na pojedine zemlje regije.

Večernji list: Kako onda dugoročno održati zdravstveni sustav?

– U cilju dugoročne održivosti zdravstvenog sustava te unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite građana potrebno je da se usvoji inicijativa svih krovnih zavoda u BiH koji imaju za cilj ukidanje ili smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva po ugledu na druge zemlje. Smanjenjem PDV-a na lijekove i medicinska sredstva značajno bi se financijski rasteretilo zavode zdravstvenog osiguranja, ali i građane BiH, što vjerujemo da je svima u interesu. Očekujemo da će UO UNO-a razmotriti ovu inicijativu i poduzeti mjere kako bi se omogućio povrat PDV-a u zdravstveni sustav.

Večernji list: Kakva je situacija kada govorimo o financiranju Zavoda, odnosno Fonda solidarnosti?

Fond solidarnosti FBiH predstavlja najvažnije postignuće u oblasti zdravstvenog osiguranja s obzirom na to da jednakomjerno osigurava pružanje zdravstvenih usluga, prioritetnih programa i korištenje skupih lijekova osiguranicima FBiH. Fond se financira sredstvima prikupljenim po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje po stopi izdvajanja koju za svaku godinu utvrđuje Vlada FBiH i djelomično iz proračuna FBiH. Stopa izdvajanja iz doprinosa za zdravstveno osiguranje za namjene federalnog Fonda solidarnosti od 2013. do 2023. iznosi 10,20%. To podrazumijeva da se dio doprinosa zdravstvenog osiguranja u iznosu od 10,20% uplaćuje na poseban račun ZZOiR-a FBiH, i to za namjene Fonda solidarnosti. Isti iznos sredstava morao bi se uplaćivati i iz proračuna FBiH, onako kako je to propisano Zakonom. Do sada je ovo izdvajanje na godišnjoj razini bilo 20,3% od propisane zakonske obveze. Iz sredstava Fonda solidarnosti financiraju se: usluge i lijekovi s liste, liječenje povratnika u RS, liječenja u inozemstvu sukladno pravilniku i biomedicinska potpomognuta oplodnja. Financira se i provedba odgovarajućih preventivnih programa i programa unaprjeđenja zdravlja kod djece i odraslih. Financijsko poslovanje Fonda opterećeno je povećanim brojem pacijenata iz godine u godinu po svim oboljenjima i značajnim izdvajanjem sredstava za plaćanje PDV-a na nabavu lijekova i potrošnog materijala, u milijunskim iznosima, u svakoj godini. U prihode sektora zdravstva, pa time ni Zavoda, nisu predviđena ni sredstva od trošarina, premda štetno konzumiranje duhana i duhanskih prerađevina te alkohola ima za izravnu posljedicu veće izdvajanje sredstava iz Fonda solidarnosti i županijskih za liječenje bolesti i stanja prouzročenih navedenim štetnim navikama. Zbog povećanog broja zahtjeva, nedovoljnog financiranja, ZZOiR nije u mogućnosti ispoštovati sve potrebe osiguranika. Samo jak zdravstveni sustav omogućava napredak države. Ulaganjem u preventivne programe smanjujemo troškove u zdravstvenom sustavu, otkrivajući navrijeme bolest započinjemo liječenje pacijenata u ranom stadiju. Bitna je i edukacija stanovništva o zdravom načinu života i ulaganja u zdravlje.

Večernji list: Koliko je ove godine predviđeno sredstava za Fond solidarnosti?

– Ove godine iz proračuna FBiH za Fond solidarnosti izdvojeno je 62,000.000 KM, od čega 50,000.000 KM za programe Fonda solidarnosti, 2,000.000 KM za financiranje liječenja povratnika iz FBiH u RS, 10,000.000 KM za financiranje programa biomedicinski potpomognute umjetne oplodnje. Ukupno planirani prihodi ZZOiR-a u 2024. iznose 287,550.000 KM i sastoje se od doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje u FBiH, u iznosu od 220,000.000 KM, paušalnih naknada po osnovi osiguranja inoosiguranika, u iznosu od 4,500.000 KM, dodatnog doprinosa za zdravstvenu zaštitu detaširanih radnika u iznosu od 1,000.000 KM i ostalih prihoda u iznosu od 150.000 KM. U 2017. prihod iz proračuna FBiH je bio 26 mil. KM, u 2018. povećava se za 2,5 mil. KM, u 2022. za 5 mil. KM, a u 2023. uplaćeno je dodatnih 18 mil. KM. U 2024. izdvojeno je 50 mil. KM. U 2023. preko Fonda solidarnosti plaćeno je liječenje za oko 37 tisuća pacijenata, od toga za 20 tisuća pacijenata osigurani su lijekovi, a za 17.000 zdravstvene usluge.

Večernji list: Kako omogućiti proširenje liste lijekova, odnosno usluga?

– Odluku o listi lijekova Fonda solidarnosti donosi Vlada FBiH, na prijedlog Ministarstva zdravstva. Uvođenje osiguranika u pravo korištenja lijekova s liste, nakon preporuke ordinirajućeg liječnika, obavlja povjerenstvo. Zavod može nabavljati samo lijekove s liste lijekova Fonda solidarnosti. Svako proširenje, tj. uvođenje novih lijekova, iziskuje i osiguravanje dodatnih sredstava. Nadležnost Fonda je i jednakomjerno financiranje najsloženijih oblika visokodiferencirane zdravstvene zaštite, prioritetnih programa od interesa za FBiH i prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite iz određenih specijalističkih djelatnosti.

Večernji list: Možete li se osvrnuti na tematiku nedostatka određenih lijekova na tržištu (primjerice citostatika)?

– Rad ZZOiR-a FBiH najčešće se veže uz nabavu citostatika, no moram naglasiti da je to samo jedan dio nadležnosti. Zavod vodeću ulogu ima u osiguranju univerzalnog pristupa financijski održivom osnovnom paketu zdravstvenih prava iz obveznog osiguranja. Neke od nadležnosti Zavoda su i sudjelovanje u izradi zakona i propisa u oblasti zdravstva, izradi međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, koordiniranje rada županijskih zavoda…, kao i realizacija programa zdravstvene zaštite. Nadležnost zavoda je i nabava lijekova gdje su uvrštene skupine lijekova: citostatici, imunosupresivi, lijekovi za liječenje hepatitisa C i B, multiple skleroze, hemodijalize, hemofilije, upalnih bolesti debelog crijeva, antiretrovirusni lijekovi, humani imunoglobulin, lijekovi za profilaksu respiratornog sincijalnog virusa te tuberkulostatici. Zavod nabavlja i isporučuje bolnicama 171 lijek, koliko je propisano odlukom o listi lijekova. Trenutačno je nestašica samo za nekoliko citostatika.

Večernji list: Što je razlog nestašice određenih citostatika?

– Razlozi za nestašice lijekova su složeni i višestruki, od problema u proizvodnji lijekova, distribuciji, povećanoj potražnji, zbog raznih čimbenika te ekonomske i političke situacije. Razlog je privremeni ili trajni prekid prometa lijekova na tržištu BiH od proizvođača zbog komercijalnih razloga ili reorganizacije proizvodnje. U većini slučajeva postoje alternativna rješenja, s tim da u slučaju da ne postoji zamjenski lijek, Zavod omogućava pacijentima pravo na refundaciju kupljenog lijeka uz priložene dokumentacije i potvrde. Većinom je riječ o citostaticima koji se koriste u manjim količinama. Nestašica pojedinih lijekova problem je na globalnoj razini jer se i zemlje iz okružja susreću s istim zbog problema u distribuciji, odnosno kašnjenju u isporuci. Nadamo se da ćemo u ovom pogledu djelovati kao država kako bismo se pripremili i poduzeli sve mjere da našim pacijentima i zdravstvenim ustanovama osiguramo kontinuiranu dostupnost svih lijekova.

Dario Pušić / Večernji List

The post Martinović: Smanjenjem PDV-a na lijekove mogla bi se financirati nova prava za pacijente appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?