NIKARAGVA TUŽILA NJEMAČKU PRED ICJ-OM ZBOG POMAGANJA IZVRŠENJA GENOCIDA U GAZI

NIKARAGVA TUŽILA NJEMAČKU PRED ICJ-OM ZBOG POMAGANJA IZVRŠENJA GENOCIDA U GAZI

Link na izvornu vijest

  • Nikaragva tvrdi da pružanjem političke, finansijske i vojne podrške Izraelu i ukidanjem finansija Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Njemačka pomaže izvršenje genocida i nije uspjela u obavezi da učini sve što je u njenoj moći da spriječi počinjenje genocida – objavio je ICJ u saopćenju.

Nikaragva je zatražila od Suda da donese privremene mjere “u vezi s njemačkim učešćem u tekućem vjerovatnom genocidu i ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i drugih normi međunarodnog prava u Pojasu Gaze”.

Izrael je ubio više od 30.000 ljudi u napadima na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu ICJ-u, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih naroda (UN) u privremenoj presudi u januaru presudio da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naložio je privremene mjere izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

(Anadolija)

The post NIKARAGVA TUŽILA NJEMAČKU PRED ICJ-OM ZBOG POMAGANJA IZVRŠENJA GENOCIDA U GAZI first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?