Poznato kada će braniteljske naknade u Federaciji BiH biti uvećane

Poznato kada će braniteljske naknade u Federaciji BiH biti uvećane

Link na izvornu vijest

Iako su troškovi života enormno porasli, mjesečna primanja ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja u posljednjih pet godina tek simbolično su uvećana.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić suglasan je s konstatacijom da primanja braniteljskih populacija stagniraju, ali najavljuje promjene u načinu njihovog obračuna.

Za početak ćemo ići s nekim minimalnim povećanjima, a dugoročno nastojati što kvalitetnije riješiti taj problem. Prema posljednjim podacima, u travnju će za oko 3,3 posto biti povećane sve naknade koje isplaćuje ovo ministarstvo, kaže Lokmić.

Nakon izmjena seta braniteljskih zakona, prije dvije godine, u obračun je uveden tzv. švicarski model, po kojem se braniteljske naknade usklađuju s rastom potrošačkih cijena, ali i skromnim BDP-om, pa godišnja uvećanja više liče na samilost nego na stvarni rast.

Taj famozni “švicarski model“ sam zatekao, a branitelji su ga bili prihvatili. Tada je zvučalo i bilo povoljno, ali nitko nije mogao pretpostaviti takav rast inflacije, pa su, nakon nekoliko mjeseci mog mandata, tražili da se to ukine. Zamolio sam za strpljenje, oni su me poslušali i formirano je povjerenstvo koje već radi na izmjenama zakona. Idemo prema ukidanju te švicarske formule i usklađivanju prema članu 79. Zakona o MIO, kao što se i kod njih to usklađuje, ističe Lokmić.

Niz stavki u ovogodišnjem proračunu uvećan je u odnosu na prethodni, ali Lokmić je svjestan da nivo dostignutih prava nije dovoljan, posebno nakon rasta svih troškova života.

Ova vlada i Ministarstvo će raditi sve da se stanje popravi. Obišao sam skoro sve županije i upoznao se s različitim sudbinama, ali, nažalost, mi smo ograničeni sredstvima. Prosvjedi su legitimna stvar, ali moj je stav da nema potrebe za tim, jer branitelji i u meni i premijeru Nikšiću imaju sugovornike i prijatelje, obojica smo bili branitelji, ističe ministar Lokmić.

Jedan broj udruženja traži uvođenje braniteljskog dodatka za sve bivše branitelje u iznosu od 10 KM po mjesecu provedenom u obrani zemlje.

I da je sve spremno, s nekom cifrom od 5 KM po mjesecu, bilo bi potrebno 16,5 milijuna mjesečno, odnosno 195 milijuna godišnje.

To je skoro 60 posto ovog proračuna i trenutno nema mogućnosti da se to ispoštuje, ali ne bježimo od razgovora. S druge strane, svjesni smo da je izborna godina, da su i pojedina udruženja pod pritiskom politike, kaže Lokmić u razgovoru za “Avaz”.

Objava Poznato kada će braniteljske naknade u Federaciji BiH biti uvećane pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?