Štrajk zakočio 1.475 sudskih naredbi u Banjaluci

Štrajk zakočio 1.475 sudskih naredbi u Banjaluci

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – U Okružnom privrednom sudu Banjaluka od početka štrajka radnika u pravosuđu 28. februara održano je pet od ukupno 61 zakazanog ročišta i nije postupljeno po 1.475 sudskih naredbi, potvrđeno je za CAPITAL.

Štrajk zakočio 1.475 sudskih naredbi u Banjaluci

Foto: Capital.ba

„U svim kategorijama postupaka je prolongirano postupanje osim u predmetima u kojima postoji prijedlog za određivanje privremene mjere i mjere obezbjeđenja, te predmetima u stečaju u kojima se održavaju samo ispitna i izvještajna ročišta“, navodi se u odgovoru ovog suda na naša pitanja.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka, kaže se dalje, od 28. februara obavljaju se poslovi prijema i skeniranje pošte, održavaju ročišta povodom privremenih mjera i sudskih mjera obezbjeđenja, te poslovi fizičkog obezbjeđenja objekta.

„U predmetima u kojima su zakazana ročišta, ukoliko se ne radi o predmetu za koji je utvrđen minimum procesa rada, ročišta se ne održavaju, a otprema pošte se ne vrši. Stranke će bez odlaganja, po prestanku razloga zbog kojih se ročište ne može održati i otprema pošte izvršiti, biti obaviještene pismenim putem o terminu održavanja novog ročišta, odnosno biće im upućena pošta iz suda“, preciziraju iz suda.

Pored toga, iz suda naglašavaju da se bilo koji predmet u kojem se utvrdi da bi zbog prekida rada mogao biti ugroženo život i zdravlje ljudi ili nanesena šteta velikih razmjera, uzima u rad i po istom se bez odlaganja postupa.

„Svi poslovi od značaja za funkcionisanje sistema bezbjednosti Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o štrajku, rade se bez odlaganja“, ističu iz suda.

Kada je riječ o ostalim Okružnim privrednim sudovima, iz OPS Doboj i OPS Bijeljina dobili smo odgovor da se u tim sudovima ne odvija štrajk, a iz OPS Istočno Sarajevo da nije bilo prolongiranja sudskih postupaka i donošenja odluka zbog štrajka radnika.

Podsjećamo, radnici u pravosuđu Srpske stupili su u generalni štrajk 28. februara.

Oni od Ministarstva pravde RS i nadležnih institucija zahtijevaju da im se povećaju plate zbog rasta obima posla i prestane sa diskriminacijom zaposlenih u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža.

Prema posljednjim informacijama u štrajku su bile 34 pravosudne institucije.

CAPITAL: D. Momić

Чланак Štrajk zakočio 1.475 sudskih naredbi u Banjaluci се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?