NES: AKTUELNA VLAST SMANJUJE NADLEŽNOST SUDA BOSNE I HERCEGOVINE

NES: AKTUELNA VLAST SMANJUJE NADLEŽNOST SUDA BOSNE I HERCEGOVINE

Link na izvornu vijest

  • Na održanoj 42. sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kako su naveli u saopćenju sa sjednice, upoznato je s aktivnostima ministra pravde i radne grupe na usaglašavanju Prijedloga zakona o sudu Bosne i Hercegovine. Dan ranije, Ministarstvo pravde je dostavilo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine usaglašeni novi tekst Nacrta zakona o Sudu Bosne i Hercegovine kojim se mijenja i sam naziv zakona u odnosu na raniji Nacrt Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, kao i naziv i sjedište drugostepene sudske instance – saopćeno je.

Dodaju da Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine navodi da naziv Apelacionog odjeljenja Suda, kao drugostepene instance, nije u suprotnosti sa međunarodnim standardima i mišljenjem Venecijanske komisije.

  • Međutim, mišljenje Venecijanske komisije iz 2013. godine odnosi se na Zakon o sudovima u Bosni i Hercegovini kojim je bilo predviđeno osnivanje Višeg suda Bosne i Hercegovine, a ne Apelacionog odjeljenja Suda. U cilju jačanja pravne sigurnosti i funkcioniranja pravosuđa, posebno u borbi protiv najtežih oblika kriminala, Evropska komisija je tražila da Bosna i Hercegovina usvoji Zakon o sudovima u Bosni i Hercegovini kojim će se predvidjeti i poseban drugostepeni apelacijski sud čime bi se ojačala neovisnost kod sudskog preispitivanja odluka Suda Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Ističu da se nacrtom zakona o Sudu Bosne i Hercegovine ne postižu se ovi ciljevi. Naprotiv, tvrde da se koriste ove tehničke i kozmetičke izmjene koje se odnose na Apelaciono odjeljenje Suda, kako bi se umanjila nadležnost suda Bosne i Hercegovine.

  • I u važećem Zakonu o Sudu Bosne i Hercegovine postoji Apelaciono odjeljenje, a razlika postojećeg i predloženog novog rješenja je u tome što po novom prijedlogu predsjednika Apelacionog odjeljenja bira Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Članom 10. važećeg Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine propisano je da Sud ima Apelaciono odjeljenje, a Nacrtom zakona o Sudu Bosne i Hercegovine u članu 1. propisano je da se zakonom uređuje kontinuitet postojanja Suda Bosne i Hercegovine i osnivanje Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju NES-a.

Dodaju da je razlika između ova dva propisa i ta što je sjedište Apelacionog odjeljenja po važećem zakonu u Sarajevu, dok je Nacrtom zakona o Sudu predviđeno da sjedište tog odjeljenja bude u entitetu Republika srpska.

  • Članom 2. važećeg zakona propisano je da ‘Sud čine predsjednik i određeni broj ostalih sudija kako je to propisano ovim zakonom’, dok se novim zakonom predviđa da ‘sastav Suda i Apelacionog odjeljenja Suda odražava različitost naroda Bosne i Hercegovine u smislu etničkog, spolnog i drugog sastava’, čime se uvode zakonske novine, a koje su i u dosadašnjoj praksi primjenjivane, da se prednost pri izboru sudija daje nacionalnoj pripadnosti, a ne stručnosti kandidata”, navodi su saopćenju NES-a.

Podsjećaju da važećim zakonom o sudu (član 7.) propisana krivična nadležnost i to:

(1) Sud je nadležan za krivična djela utvrđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i drugim zakonima Bosne i Hercegovine,

(2) Sud je dalje nadležan za krivična djela utvrđena zakonima Federacije Bosne i Hercegovine, Republike spske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine kada ta krivična djela:

a) ugrožavaju suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost, državnu bezbjednost i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine;

b) mogu imati ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na privredu Bosne i Hercegovine, ili mogu izazvati druge štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu ili druge štetne posljedice van teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Iz Nacrta Zakona o sudu brisana je odredba važećeg zakona (član 7. 2. b) ‘mogu imati ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na privredu Bosne i Hercegovine, ili mogu izazvati druge štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili mogu izazvati ozbiljnu ekonomsku štetu ili druge štetne posljedice van teritorije datog entiteta ili Brčko distrikta Bosne i Hercegovine’.

  • To praktično znači da izvršioci krivičnih djela mogu po Bosnu i Hercegovinu izazvati ozbiljne štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu, ali im zbog toga neće suditi Sud Bosne i Hercegovine, što je do sada bio slučaj, već će za ta krivična djela biti nadležni entitetski sudovi – pojašnjavaju iz NES-a

Podsjećaju da je Članom 7. stav 3. važećeg zakona propisano :

„(3) U nadležnosti Suda je također da:

a) zauzima konačan i pravno obavezujući stav vezan za sprovođenje zakona Bosne i Hercegovine i međunarodnih ugovora na zahtjev bilo kojeg suda entiteta ili bilo kojeg suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine kojem je povjereno sprovođenje zakona Bosne i Hercegovine;

b) Sud je također nadležan za donošenje praktičnih uputstava za primjenu krivičnog materijalnog prava Bosne i Hercegovine iz nadležnosti Suda u vezi s krivičnim djelima genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i kršenje zakona i običaja rata, te pojedinačnom krivičnom odgovornošću vezano za ova djela, po službenoj dužnosti ili na zahtjev bilo kojeg entitetskog suda ili suda Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine”.

  • I ove su odredbe izostavljene iz Nacrta zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, čime se dodatno umanjuje nadležnost Suda Bosne i Hercegovine, što ne doprinosi ujednjačavanju sudske prakse, posebno u vezi sa primjenom krivičnog zakonodavstva u vezi sa krivičnim djelima genocida, zločina protivčovječnosti, ratnih zločina i kršenje zakona i običaja rata – smatraju u NES-u.

Dodaju da se Članom 19. Nacrta zakona o Sudu Bosne i Hercegovine omogućava Apelacionom odjeljenju Suda da odlučuje o prenošenju nadležnosti sa Suda Bosne i Hercegovine na drugi sud u entitetu ili Brčko distriktu Bosne i Hercegovine kada je iz stvarnih ili pravnih razloga spriječen da postupi Sud Bosne i Hercegovine.

  • Ovakva odredba ne postoji u važećem Zakonu o Sudu, te se opravdano postavlja pitanje zbog čega se propisuje nadležnost Apelacionog odjeljenja za prenošenje nadležnosti na drugi sud, a da se pri tome ne definiraju stvarni i pravni razlozi za sprječavanje Suda Bosne i Hercegovine da postupi u konkretnom slučaju – sapoćio je NES BiH.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je za utorak, 19. mart sazvala sjednicu Vijeća ministara na čiji dnevni red je i uvršten Zakon o sudu Bosne i Hercegovine.

The post NES: AKTUELNA VLAST SMANJUJE NADLEŽNOST SUDA BOSNE I HERCEGOVINE first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?