Ništa od neradnog dana u BiH zbog izbora u Hrvatskoj

Ništa od neradnog dana u BiH zbog izbora u Hrvatskoj

Link na izvornu vijest

Srijeda, 17. travanj, dan kada će se održati hrvatski parlamentarni izbori ipak neće biti neradan kao što je to najavio predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Naime, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike oglasilo se priopćenjem te obavijestilo javnost da prema važećem zakonodavstvu Federacije BiH, proglašavanje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće.

Sa aspekta nadležnosti ovog ministarstva, ističemo da se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona (“Službeni list RBiH”, broj: 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom (“Službeni list RBiH”, broj: 13/94), u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao federalni zakon primjenjuje Zakon o praznicima (“Službeni list SFRJ”, broj: 6/73). U skladu s navedenim, u Federaciji Bosne i Hercegovine se obilježavaju Nova godina i međunarodni praznik rada – Prvi svibnja.

Osim navedenoga, u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi su i Zakon o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95) i Zakon o proglašenju 25. studenoga Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95).

Što se tiče odredbi iz Zakona o radu, odredbom člana 54. stav 3. Zakona o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 26/16, 89/18 i 44/22), propisano je da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće, odnosno plaćeno odsustvo.

Shodno navedenom, a s obzirom da je pravo na korištenje spomenutog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da bi se isto moglo koristiti u razdoblju kada se u skladu sa vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji, navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

S obzirom na to da o pravima i obavezama radnika iz radnog odnosa odlučuje poslodavac, Ministarstvo smatra da bi radnik i u slučaju namjere korištenja spomenute vrste odsustva bio u obavezi da na vrijeme informira poslodavca.

Naime, praznici i po njima temeljeni neradni dani u Federaciji BiH određuju se shodno navedenim zakonskim propisima, a s obzirom na to da u propisima nema predviđene odredbe o neradnim danima za dane izbora, odluke o proglašenju praznika po tom osnovu nisu u skladu s postojećim pravnim okvirom FBiH. Stoga, svi pravni subjekti i građani Federacije pozivaju se da se pridržavaju zakonskih propisa u vezi s radnim danima i praznicima, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Podsjetimo kako su u ponedjeljak iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH pozvali na prethodnu registraciju državljane Republike Hrvatske koji namjeravaju glasovati na biračkim mjestima u BiH.

Objava Ništa od neradnog dana u BiH zbog izbora u Hrvatskoj pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?