RERS donio novu odluku, cijena struje ostaje ista

RERS donio novu odluku, cijena struje ostaje ista

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Regulatorna komisija za električnu energiju Republike Srpske (RERS) donijela je izmjene i dopune tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže kojima se otklanjaju propusti iz tarifnog sistema koji je Ustavni sud RS 28. februara proglasio neustavnim.

struja

FOTO: Agencije

Pored toga, RERS je donio odluku o prijevremenom stupanju na snagu novog tarifnog sistema kojom je precizirano da novi tarifni sistem stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Razlog za prijevremeno stupanje na snagu je to što je danas u Službenom glasniku RS objavljena, a time i stupila na snagu, odluka Ustavnog suda RS kojom je proglašena neustavnom odluka RERS-a o tarifnim stavovima od 15. decembra 2022. godine.

Prema tumačenju upućenih, novom odlukom RERS-a o tarifnim stavovima praktično se neće promijeniti ništa kada je u pitanju obračun i cijene električne energije za potrošače.

„Cijena struje će se obračunavati na isti način kao i po dosadašnjem tarifnom sistemu koji je proglašen neustavnim. Pojednostavljeno, RERS je dosadašnjim tarifnim sistemom samo na pogrešan način definisao i svrstao termine „korisnici distributivnog sistem“ i „kupci električne energije“ i Ustavni sud je to ocijenio neustavnim“, objašnjava naš sagovornik iz Eeletroprivrede RS.

On dodaje da je sada otklonjen taj propust, ali da se u suštini ništa neće promijeniti i da će potrošači u zavisnosti od količine utrošene struje biti razvrstani u kategorije bijeli (oni koji potroše do 500 kWH), plavi (od 501 do 1500 kWh) i crveni (preko 1.500 kWH).

„Cijena će se i dalje obračunavati u zavisnosti od količine utrošene struje, pa će se po jednoj cijeni obračunavati prvih 500 kWh utrošene struje, po drugoj cijeni sljedećih 1000 kWh, a preostala utrošena električna energija po trećoj cijeni. Novim tarifnim stavovima je to samo preciznije uređeno, a u stvari se, najgrublje rečeno, radilo o igri riječi“, objašnjava naš sagovornik.

CAPITAL: D. Momić

Чланак RERS donio novu odluku, cijena struje ostaje ista се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?