“Samit energetike Trebinje – SET 2024” počinje sutra

“Samit energetike Trebinje – SET 2024” počinje sutra

Link na izvornu vijest

TREBINJE – Trodnevni “Samit energetike Trebinje – SET 2024” počeće sutra pod sloganom “Energetska povezanost zapadnog Balkana”, a očekuje se da će ove godine okupiti oko 1.000 učesnika i gostiju, najeminentnijih stručnjaka iz oblasti energetike i investitora.

“Samit energetike Trebinje – SET 2024” počinje sutra

Foto: SET

Među najvažnijim temama petog Samita, koji će trajati do petka, 22. marta, biće bliže povezivanje i saradnja svih u oblasti energetike, jer nijedan elektroenergetski sistem nije izolovan, a što zahtijeva i aktuelna energetska tranzicija.

Ovogodišnji samit energetike će, kako su najavili organizatori, po sadržaju biti najpotpuniji i najraznovrsniji do sada, a među značajnijim temama biće ekspanzija obnovljivih izvora energije kao put ka završetku ere fosilnih goriva.

Na ovogodišnjem SET-a biće riječi i o tome kako naći način i sredstva za energetsku transformaciju i tranziciju, odnosno kako finansirati tranziciju na “zelenu energiju”.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović najavio je da će Samit energetike u Trebinju okupiti investitore iz Kine, Njemačke, Austrije, Mađarske, Turske, što je dobra prilika da se upoznaju o domaćim potencijalima.

On je istakao da je značaj tog energetskog samita višestruk jer će stručnjaci i privrednici iz regiona i svijeta razgovarati o svim važnim problemima i rješenjima u okviru energetike.

“Nije riječ samo o hidroelektranama i termoelektranama, distributivnoj i prenosnoj mreži, već i o pametnoj tehnologiji, vještačkoj inteligenciji. Tu je i primjena energetske tranzicije, dekarbonizacija, razvoj projekata”, naveo je Petrović.

Na Samitu će ukupno biti održano sedam panel-diskusija, na kojima će učestvovati brojni energetski stručnjaci, direktori elektroprivreda iz regiona, predstavnici Energetske zajednice jugoistočne Evrope, investitori, bankari, a biće organizovani i prateći poslovni razgovori “jedan na jedan”.

Neke od tema samita su povezivanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske politike EU, planiranje razvoja i vođenje elektroenergetskog sistema s ciljem povećanja integracije obnovljivih izvora energije i ubrzanja energetske tranzicije, održavanje postojećih proizvodnih postrojenja.

Biće raspravljano i o sajber bezbjednosti, gasifikaciji i izgradnji gasnih elektrana, prozjumerima, zakonskim rješenjima i upravljanju solarnim elektranama.

“SET 2024” će početi sutra u 12.00 časova u Kulturnom centru Trebinje.

Samit energetike u Trebinju organizuju Elektroprivreda Republike Srpske i kompanija SET pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, a generalni sponzor je “Elnos grupa” iz Banjaluke. Srna

Чланак “Samit energetike Trebinje – SET 2024” počinje sutra се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?