Rusima i Bjelorusima zabranjeno sudjelovanje na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu

Rusima i Bjelorusima zabranjeno sudjelovanje na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu

Link na izvornu vijest

Sportaši iz ovih zemalja koji se kvalificiraju za najveću smotru svjetskog sporta sudjelovat će bez svojih zastava i himni zbog ruskog napada na Ukrajinu, koji je počeo 2022. godine.

Budući da sudjeluju „individualno“ kao neovisni sportaši (AIN) neće moći hodati u ceremoniji otvaranja, ali „imat će priliku da osjete događaj“, rekao je bez dodatnih detalja James Macleod, direktor Olimpijske solidarnosti unutar MOK-a.

Izvršni komitet MOK odredio je u utorak zastavu posvećenu Rusima i Bjelorusima sa slovima „AIN“ na zelenoj pozadini, kao i kratkom himnom bez riječi, koja će se svirati u slučaju njihove pobjede na Igrama u Parizu.

Sportaša iz ove dvije zemlje neće biti puno – samo 12 Rusa i sedam Bjelorusa do sada se kvalificiralo za Olimpijske igre 2024. Stručnjaci olimpijskog tijela predviđaju, „prema najverojatnijem scenariju“, da će na Igrama biti ukupno 36 Rusa i 22 Bjelorusa, a da će ih maksimalno biti 55, odnosno 28.

Pošto se kvalificiraju, morat će izaći pred komisiju koju je uspostavio MOK da potvrdi njihovu podobnost – traži se da nisu aktivno podržavali rusku invaziju na Ukrajinu.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?