Danas je Svjetski dan Roma: Znate li koliko ih živi u BiH?

Danas je Svjetski dan Roma: Znate li koliko ih živi u BiH?

Link na izvornu vijest

Svjetski dan Roma, također poznat kao Međunarodni dan Roma, obilježava se 8. travnja svake godine kako bi se promovirala svijest o romskoj kulturi, povijesti i pravima.

Ovaj dan prvi je put obilježen 1971. godine u Londonu, kada je održan Svjetski kongresa Roma.

Ova inicijativa bila je odgovor na sve veću potrebu za prepoznavanjem i promicanjem prava Roma te osvještavanjem javnosti o njihovoj kulturi i položaju u društvu.

Održavanje ovog događaja označilo je početak kontinuirane borbe za jednakost, toleranciju i priznanje romske zajednice diljem svijeta.

Romi su manjinska etnička skupina koja živi diljem BiH. U BiH, prema popisu iz 2013. godine živi  12.583 Roma od čega njih 10.036 živi u FBiH, 2.057 u Republici Srpskoj i 490 u Distriktu Brčko.

Romi se suočavaju s raznim izazovima, uključujući diskriminaciju, siromaštvo i pristup obrazovanju. Nevladine organizacije provode programe kako bi poboljšale uvjete života Roma i promicale njihova prava i integraciju u društvo.

Dnevnik.ba

 

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?