IN MEMORIAM Dobar, bolji, Braco

IN MEMORIAM Dobar, bolji, Braco

Link na izvornu vijest

Novinar, urednik, borac za ljudska i prava novinara, ali prije svega dobar i pažljiv sin, otac, deda, prijatelj, drug, neprevaziđeni šarmer. Otišao je Muhamed Braco Džemidžić

U ponedjeljak 15. aprila u 1 sat i 45 minuta ćemo na sarajevskom groblju Bare sahraniti Muhameda Bracu Džemidžića, dugogodišnjeg novinara, beskompromisnog borca za ljudska prava, jednog od osnivača Udruženja BH Novinara, trenera za novinarstvo u Irex ProMedia…, dobrog druga i toplu ljudsku podršku, ali prije svega sina, oca, dedu, prijatelja, druga, neprevaziđenog šarmera.

Odlazi prerano, prije nego se nauživao u svojoj unučadi Ediju i Dunji.

Bože, kako im se radovao kako se koje rađalo. S Edijem je igrao fudbal koji je njegova cjeloživotna ljubav, ali Dunja je imala posebno mjesto u Bracinom srcu.

Znaš da nema greške

Evo kako se jedan od njegovih prijatelja sjeća Brace:

Dobar, bolji, Braco. Kad ti zafali normalan, ljudski razgovor, da te neko (sa)sluša, razumije i oraspoloži – zovi Cobera. Ako si se poželio pravog akšamluka, bez teških tema, galame, pametovanja i šupljih priča – nema boljeg društva od Brace. Ako ti se u gluho doba, kad se prelomi „Oslobođenje“, od ponoći do zore, početkom teške ratne 1994. godine, sve skupi i ne znaš šta bi od sebe, onda u razrušenoj zgradi u Nedžarićima, uz smotak cigareta (popularni WBR), ponovo spoznaš smisao života i njegovu ljepotu čak i u najgorim vremenima – Muhamedova lagana priča i tada dođe kao najbolji mehlem. Kad radiš s urednikom Džemidžićem, posao je mnogo lakši i jednostavniji – znaš da nema  greške i da su najkompliciraniji i najzahtjevniji novinarski izazovi riješeni na profesionalan način. Igraš li s njim mali fudbal (a pogotovo ako nije u tvom timu), siguran si da će gristi kao da je Liga prvaka. Ako je pozitiv dobar, komparativ bolji, superlativ je – Braco.

Prije penzije i unučadi Braco je dvadesetak godina radio u Oslobođenju, uglavnom u sportskoj redakciji, pa kao urednik u nedjeljnicima ili sedmičnicima Nedjelja i Svijet i kolege koje su imale sreću da im bude urednik kažu da „nije bilo boljeg“.

Ti pošalješ tekst, a on te pozove za svoj sto, donese ti stolicu, sve to uz par šala i toplih pitanja o tome kako si i kako ide u životu, potom kad sjedneš –  otvori tekst i tebi se, i ne htijući, otvore sva slaba mjesta u tekstu, sve znaš gdje si pogriješila. Bio je čudo već samom svojom prisutnošću – pričala je jedna novinarka.

Iz novina ili medija je otišao u Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, ali i tamo je pratio kršenja prava novinara i novinarki i medija.

Vjerovatno su sada, dok ga  ispraćamo, mnogi odahnuli jer je zauvijek zatvorena njegova bilježnica u koju je pohranjivao novinarske bisere u kojima je red informacija bio apsolutno pogrešan ili naslov promašen i slično.

Rad u Helsinškom komitetu pokazaće njegovu stvarnu hrabrost kroz stotine izvještaja, upiranja prstom u probleme povratnika, žena, djece, ali i jedna od najhrabrijih aktivističkih akcija u posljeratnoj BiH  – zaštita prava takozvane Alžirske grupe koja je izručena u američki zatvor Gvantanamo  – Srđan Dizdarević, Braco, Branka Inić, Živica Abadžić… cijela ekipa oko Helsinškog bila je beskompromisna u zaštiti prava te grupe i borbi pritiv izručenja.

Posljedice su svi trpili sedmicama kasnije.

Granica između posla i kafane

Ipak, njegovi saradnici pričaju da jeviše vremena mogao izdražati pod vodom nego u nekoj kancelariji. Kada napušta radno mjesto pospremi sto kao da se nikada neće vratiti, a njegove baze u Sarajevu su bile kafana kod Džeme i Šahovski klub.

Van Sarajeva to su bile oaza na Pelješcu sa Zlatkom Dizdarevićem ili s njegovom Vesnom na Šolti kod njihovih imenjaka Vesne i Brace.

Imao je nevjerovatan osjećanj za granicu između posla i kafane. Jednom ga je jedna mlađa koleginica pitala da li poznaje nekog čovjeka koji je njegov drug iz kafane, a njoj bio zanimljiva za nekakav istraživački tekst. Šeretski s osmjehom na koji se ne možeš naljutiti pitao je: „Što će ti, je l’ da ga pohvališ u novinama?„ i okrenu glavu što je značilo kraj razgovora na tu temu.

Bracin ispraćaj ili sahrana neće biti kraj jer nikada nećemo prestati prepričavati zgode s njim.

 

The post IN MEMORIAM Dobar, bolji, Braco appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?