Građani više vjeruju novinarima nego političarima

Građani više vjeruju novinarima nego političarima

Link na izvornu vijest

BANJALUKA/SARAJEVO – Građani BiH u proteklih godinu dana opet su najviše vjerovali medijima (61,8 odsto), ali i vjerskim zajednicama (56,7 odsto), pokazalo je godišnje istraživanje Udruženja BH novinari.

Građani više vjeruju novinarima nego političarima

FOTO: Agencije

 Uz „trku“ između medija i vjerskih zajednica, povjerenje su dobili i nevladin sektor (43,1 odsto) međunarodna zajednica (44,4  odsto) i uopšteno institucije vlasti (43,1 odsto).

Isto istraživanje je pokazalo da najmanje povjerenja uživaju političke stranke i političari i to samo njih 16,6 odsto, koje su i dalje glavni generatori svih problema u društvu.

U odnosu na 2023. godinu, povjerenje građana je ostalo približno isto i što se tiče redoslijeda institucija i procenta povjerenja u njih, ali je povjerenje u medije ipak opalo za pet odsto.

Razlika se pojavljuje kada se posmatra povjerenje na nivou entiteta. U FBiH se najviše vjeruje medijima, a potom vjerskim zajednicama, dok je u Srpskoj situacija obrnuta. Takođe, povjerenje u institucije generalno je više kod stanovnika FBiH, nego kod stanovnika RS, a ono u političke partije i političare je veće u RS.

Procenat zadovoljnih građana FBiH radom medija u tom entitetu porastao je za oko 10 odsto u odnosu na 2023. godinu i za isti procenat opao je broj nezadovoljnih.

Među stanovnicima RS raste procenat nezadovoljnih radom medija u FBiH u odnosu na 2023. godinu i opada procenat zadovoljnih.

Dok je u 2023. godini svaki četvrti ispitanik iz BiH bio zadovoljan radom medija u RS, taj procenat je u 2024. porastao na 37,4 odsto, a procenat nezadovoljnih je neznatno opao.

Sličan trend prepoznat je i kod stanovnika FBiH kada se radi o percepciji medija u RS. Stanovnici RS imaju drugačije mišljenje, njih dvije trećine (65,8 odsto) je nezadovoljno radom medija u RS, dok je broj zadovoljnih građana opao sa 45,1 odsto u 2023. godini na 28.6 odsto u ovoj godini.

Među stanovnicima FBiH 63,8 odsto njih tvrde da je sloboda medija djelimično prisutna, dok to isto misli 37,6 odsto stanovnika RS

Najveće prepreke za slobodan rad medija u BiH su njihova politička zavisnost, opšta politička klima u državi, finansijska zavisnost i nedovoljna profesionalnost.

Odgovori koje smo dobili 2024. godine ne razlikuju se u velikoj mjeri od odgovora iz 2023. godine, osim kod finansijske zavisnosti i neadekvatne zakonske regulative. Najveći uticaj na na rad medija imaju političari i političke stranke i to misli 58,9 odsto stanovnika BiH, i taj procenat je za osam odsto viši u odnosu na 2023.godinu. Dvije trećine građana BiH (62,2 odsto) smatra da su političari i političke stranke glavni kršitelji novinarskih prava i medijskih sloboda, dok svaki deseti (11,4 odsto) misli da su to vlasnici medija i urednici“, istaknuto je danas na predstavljanju rezultata stanja medijskih sloboda u Sarajevu povodom Dana slobode medija.

Ko opravdava napade na medije?

U proteklih godinu dana registrovano je 67 slučajeva napada na novinare u BiH, od čega je zabilježeno 20 političkih pritisaka, napada i verbalnih prijetnji, devet slučajeva govora mržnje, svije prijetnje smrću, četiri fizička napada i pet sajber napada i oštećenja imovine medija.

Da je u nekim slučajevima napad na novinare opravdan smatra 12,6 odsto ispitanika na nivou BiH i to 5,2 odsto u FBiH i 26,4 odsto u RS.

U odnosu na rezultate od prošle godine procenat onih koji bi napadali novinare duplo je manji, ali ne smijemo da zaboravimo da je prošle godine u ovo doba u RS vlast krivila novinare za sva zla ovog svijeta, ne bi li opravdala ubacivanje klevete u Krivični zakon RS. Među stanovnicima RS nalazimo drastičan pad ispitanika koji opravdavaju napad na novinare u odnosu na 2023. godinu“, istaknuto je na prezentaciji istraživanja.

Prema mišljenju ispitanika na nivou BiH glavni razlozi zašto se napadi na novinare ne kažnjavaju su: strah tužilaca i sudija da kažnjavaju političare i drugi koji prijete novinarima (39,1  odsto); zato što moćni ljudi stoje iza tih napada i prijetnji, i policija to ne istražuje (30,6 odsto); zato što je teško dokazati ko stoji iza tih napada (11,8 odsto) i zato što su kazne blage za počinioce tih dijela pa se ponavljaju (9,9 odsto).

Uvođenje krivičnog djela klevete na slobodu medija i rad novinara u RS za 40,1 odsto ispitanika u BiH je negativno uticalo na rad medija i novinara, dok isto toliko je kazalo da ne zna šta da odgovori na ovo pitanje.

CAPITAL: A. Pisarević

Чланак Građani više vjeruju novinarima nego političarima се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?