Danas je Majčin dan

Danas je Majčin dan

Link na izvornu vijest

Majčin dan je praznik koji se slavi svake godine druge nedjelje u svibnju diljem svijeta, u više od 40 zemalja.

Ovaj poseban dan u raznim kulturama ima različite običaje obilježavanja, no svima je zajedničko slavljenje uloge majke i iskazivanje poštovanja i ljubavi prema našim majkama , te utjecaj koje majke i njihova požrtvovna uloga puna ljubavi imaju u društvu.

Svi znamo kad je Majčin dan, no jeste li znala kako je nastao i zašto se uopće slavi?

Prvotna ideja o slavljenju majki došla je još od starih Grka i Rimljana. Grci su svako proljeće na festivalu posvećenom majci i božici Rhei slavili majke i majčinstvo, dok su Rimljani na proljetnom festivalu Hilariji, slavili Kibelu, majku svih bogova prema rimskoj mitologiji.

Rimski i grčki običaji tijekom povijesti prestali su se slaviti, a tradicija slavljenja majki i majčinstva obnovljena je tek 1858. godine inicijativom Ann Reeves Jarvis u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona je prvo organizirala skupove majki pod imenom Mother’s Day Work Club te je održavala i prvu liturgijsku službu slavljenja Majčinog dana u u crkvi Andrews Methodist Episcopal u Graftonu u Zapadnoj Virginiji.

No, slavljenje Majčinog dana kakvog ga poznajemo danas započelo je 1908., kad je Anna Jarvis, kći Ann Reeves Jarvis organizirala slavljenje u čast svoje majke, koja je preminula 1905. Nakon njene smrti, Anna Jarvis započela je s prikupljanjem potpore za proslavu Majčinog dana u SAD-u jer je htjela odati počast svim majkama na svijetu koje su učinile toliko mnogo za svoje obitelji i društvo.

Njena ideja o službenom slavljenju Majčinog dana prvo je odbijena od strane američkog Kongresa, no ipak je usvojena nekoliko godina kasnije te se od 1911. Majčin dan slavi u Sjedinjenim Američkim Državama kao nacionalni praznik. Američki predsjednik Woodrow Wilson 1914. potpisao je proglašenje i odredio službeni dan za slavljenje majčinstva, koji se u većini država koristi i danas, a to je druga nedjelja u svibnju.

No, za Annu Jarvis sreća zbog službenog obilježavanja Majčinog dana nije predugo trajala, budući da je praznik ubrzo postao komercijaliziran te se počelo prodavati mnoštvo darova i čestitki za Majčin dan. Prema Jarvis, svrha Majčinog dana nije bio profit, već osjećaj i namjera. Kompanijama koje su proizvodile darove i čestitke za Majčin dan prijetila je tužbama, a ljude je pozivala da svojim majkama na Majčin dan zahvalnost i ljubav izraze putem rukom pisanih pisama i darova koje su napravili sami.

Prva zabilježena proslava Majčinog dana u Hrvatskoj je bila održana 15. svibnja 1927. godine, slavlje je nagovijestio Katolički list , ali nije poznato i gdje se proslava održala. Proslave Majčinog dana preuzima tada Hrvatska katolička ženska sveza na način da su se na navedeni datum održavale svete mise u spomen svim majkama.

Majčin i Očev dan postoji s razlogom, na ove dane postajemo malo više svjesni što to zapravo znači biti dobar roditelj. Od iznimne je važnosti cijeniti ljude koji su zaslužni za naš život, upravo zato i radi mnogih drugih razloga postoje dani kada slavimo svoje roditelje.

”Ne postoji baršun tako mekan kao majčino krilo , niti ruža tako ljupka kao njezin osmjeh , niti put toliko obasut cvijećem poput onog kojeg su ostavili njezini koraci”   Archibald Thompson

Drage naše majke , sretan Vam i ovaj dan i za svu ljubav HVALA VAM !!

Objava Danas je Majčin dan pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?