Evropa i Afrika se do Svjetskog prvenstva povezuju tunelom ispod mora

Evropa i Afrika se do Svjetskog prvenstva povezuju tunelom ispod mora

Link na izvornu vijest

MADRID – Maroko, Španija i Portugal zajedno će ugostiti Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2030. godine, a upravo je ta godina iznesena kao realan rok za izgradnju tunela koji će povezivati Evropu i Afriku.

Evropa i Afrika se do Svjetskog prvenstva povezuju tunelom ispod mora

FOTO: Agenncije

Ideja o gradnji tunela između Španije i Maroka prvi se put javila još 1979. godine, a ovih je dana oživljena i o njoj se intenzivno razgovara u dvije susjedne zemlje, koje dijeli more i Gibraltarski moreuz.

Trenutno let između španske metropole Madrida i marokanskog grada Tangera, traje oko sat i po. Ako bi se neko na isti put uputio automobilom, trebalo bi mu oko devet sati i morao bi se u jednom trenutku ukrcati na trajekt.

Novi tunel otvorio bi mogućnost direktne veze vozom od Madrida do Kazablanke, cijelo bi putovanje trajalo oko pet i po sati i imalo više stajališta na ruti. Prolazio bi ispod Gibraltara i vodio u Tanger, a iz njega i u druge marokanske gradove.

Vlasti obje zemlje pre nekoliko godina pokrenule su analizu starih planova iz 1979. i istraživanje područja Gibraltarskog moreuza kako bi utvrdile koliko je projekt izvodljiv i održiv u današnje vrijeme.

Održano je i nekoliko sastanaka na kojima je izražena namjera da se plan realizuje, a kao poželjan rok istaknuto je da to bude “što je prije moguće”, prenosi Putni kofer.

Ozbiljniji pregovori počeli su u februaru prošle godine i nastavljeni su do danas. Cilj je, kako se navodi, “razvijanje dobrih odnosa između dvije zemlje, te razvoj bolje infrastrukture i saobraćajnih veza”.

O detaljima samog plana i novog tunela za sad se ne zna puno. Ako se plan ostvari, tunel će biti dug 27,5 kilometara. Trošak još nije poznat, ali zna se da je riječ o projektu teškom više od milijarde evra. Do sada su samo na istraživanje Španci potrošili 2,3 miliona evra.

Trasa tunela, prema stranici Railtech, išla bi od Punta Paloma u Tarifi do Punta Malabata u Tangerskom zalivu. Kopao bi se do maksimalno dubine od 300 metara i imao nagib od najviše tri odsto.

Za izgradnju bi, procjenjuje se, trebalo oko pet godina – taman da tunel bude gotov do fudbalskog prvenstva. Ako se plan ostvari, uvjereni su inicijatori, biće to strateški projekat za Španiju, Maroko, ali i cijelu Evropu i Afriku. B92

Чланак Evropa i Afrika se do Svjetskog prvenstva povezuju tunelom ispod mora се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?