PRELETAČI, „PAPCI“ I UHLJEBI: Šta je ostalo od opozicije u RS?

PRELETAČI, „PAPCI“ I UHLJEBI: Šta je ostalo od opozicije u RS?

Link na izvornu vijest

Oni glasni u redovima opozicije u RS su usamljeni, iznevjereni od dojučerašnjih saboraca koji su otišli linijom manjeg otpora pa prešli u vlast. Zbog njih su građani izgubili povjerenje u političare. Simbioze se praštaju zarad viših nacionalnih (uglavnom tajkunskih) interesa, pa je politički pluralizam u stalnom odumiranju“, kaže Tanja Topić

Piše: Gordana KATANA

U osvit ovogodišnjih lokalnih izbora kada je u pitanju bh. entitet Republika Srpska neminovno se otvara pitanje šta je ostalo od opozicije na političkoj sceni? I da li je, kako to smatra politička analitičarka Tanja Topić, „politički pluralizam (ako ga je ikada i bilo) u odumiranju?

Ako bismo točak povijesti vratili u 2006. godinu, kada je SNSD ponovo s koalicijskim partnerima – Socijalističkom partijom i DNS-om preuzeo vlast, od udarca koji je tada zadat SDS-u ta se stranka nikada nije oporavila. Odlazak Dragana Čavića s mjesta predsjednika stranke, a potom i iz stranke, kome se imputiralo da je zbog izvještaja nezavisne komisije o dešavanjima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine SDS poražen na izborima, potom nakon svakih izbora i izbornih poraza smjene stranačkog predsjednika, bez sumnje su oslabile ovu stranku.

I to je jedan dio ove priče.

Sve je počelo s “dva papka”

Drugi, što se SDS-a najviše tiče, a vrijeme je pokazalo da ni ostatak opozicije toga nije bio pošteđen, jesu takozvani politički preletači. Počelo je nakon opštih izbora 2014. godine kada je Vojin Mitrović napustio NDP Dragana Čavića, a potom se SNSD-ovoj koaliciji priklonio i Ilija Stevančević, član Partije ujedinjenih penzionera, koja je imala zajedničku listu sa Srpskom radikalnom strankom i SDS-om.

“Prvi papak” u RS Vojin Mitrović (Photo: Dejan Rakita/PIXSELL)

U presretnutom telefonskom razgovoru Željka Cvijanović, podsjećamo, hvalila se kako su nađena (ili bolje rečeno kupljena) dva papka neophodna za formiranje parlamentarne većine, pa je cijela afera oko trgovine mandatima i dobila naziv „Dva papka“. No njen epilog nikada javnost nije vidjela.

Bio je to uvod u eroziju u opozicionim redovima; nakon „dva papka“ njihovim stopama u narednim godinama krenuli su: Ognjen Tadić, Nenad Stevandić, Ljubo Ninkovića, Predrag Vulin, Kostadin Vasić, Nebojša Marić, Milan Tubin, Danijel Jošić, Željko Babić i Darko Mitri, Davor Šešić, Darko Banjac, Obren Petrović, Boris Jerinić, pokojni Mićo Mićić…

Unatoč tome, navodi Tanja Topić, opozicija je u djelovanju godinama primjenjivala koncept jedinstvenog nastupa na izborima.

Istovremeno se odvijao proces udara vlasti sa frontalne strane, na pojedine dijelove nekih od opozicionih stranaka, razvijajući koncept preletača i papaka. Sve to pratila je prešutna saglasnost nadležnih institucija koje se zaklopile oči pred političkom korupcijom, služeći vladajućima, i blagosloveći kupovinu narodnih poslanika, što je s jedne strane ohrabrilo opozicione političare da se izbore za sopstveni dio političkog kolača, i pređu zvanično iz opozicionog u vladajući tabor –  zaključuje Topić.

No, jedan od težih udaraca opoziciji, ali i građanima koji su bili opoziciono raspoloženi, zadao je prelazak Dragana Čavića, najvećeg kritičara vlasti, na drugu stranu, onu koju je žestoko kritikovao. To je dovelo do definitivnog gubitka povjerenja građana u vjerodostojnost dojučerašnjih perjanica opozicije.

Pravo lice politike

Mišljenje Tanje Topić dijeli i psiholog i analitičar Srđan Puhalo. Prema njegovim riječima, najveću udarac opoziciji bila je izdaja Dragana Čavića, koji je bio najžešći opozicionar i neko ko je kao takav bio omiljen u RS-u.

I ne samo da je izdao sve, nego što je i neprihvatljivo obrazloženje da je to uradio da bi njegova partija opstala. U konačnici, on više nema ni partiju, ali to je bila jasna poruka da je sve na podaju. I da nije važno kako građani glasaju koliko je važno ono što se dešava iza zatvorenih vrata i ko će se bolje prodati –  kaže Puhalo.

Time su, podvlači naš sugovornik, ubijeni svi ideali i to je ona tačka koja je pokazala pravo lice politike.

Ideologija u pet deka 

Od drugog dolaska na vlast 2006. godine Milorad Dodik od socijaldemokratskih vrijednosti nije zadržao ništa do imena stranke koju vodi. Tako je primat preuzeo bučni i nametljivi srpski nacionalizam, kojim glasačko tijelo mobilizira uspješno već godinama.

Iako su sve te priče o zaštiti RS-a i srpskih nacionalnih interesa puka fasada iza koje stoji ogromna kleptokratija, opozicija nikada nije uspjela da iskorači iz faze da se u kontinuitetu s Dodikom takmiči, dokazujući kako su jednako veliki patrioti. Sve to, uvjerili smo se, bilo je uzaludno trošenje energije i vremena i nije dozvoljavalo ni SDS-u ni PDP-u, a istim stopama ide i Nebojša Vukanović, da svoje političko djelovanje prilagode vremenu u kojem žive.

Nebojša Vukanović: Puno zuji, malo meda daje (Foto: Dejan Rakita/PIXSEL)

Rekla bih da postoje dva bitna politička trenutka, koja su trajno opredijelila stanje opozicije u Republici Srpskoj. Jedna je strategija vlasti koja je stigmatizovala opoziciju na jedan paradoksalan način, lijepeći joj etiketu izdajničke. To je opozicione stranke zacementiralo u defanzivnoj poziciji, stalnim opravdanjima te dokazivanjem patriotizma. Dok su vladajući sarađivali sa zapadnim zvaničnicima, ili pak sa SDA, što je bilo normalno i predstavljeno u interesu entiteta. Na drugoj strani, povod za stalnu verbalnu paljbu prema opoziciji bili su i uobičajeni sastanci sa ambasadorima pojedinih država, koji su u ovdašnjoj javnosti prikazivani kao rušenje Republike Srpske. Pitanje je kako su samo naivno na ovo nasjeli, ne samo opozicioni čelnici, već i dobar dio građana – ističe Topić.

Na pitanje postoji li politički pluralizam u RS-u, Puhalo navodi da, “ako ćemo knjiški gledati, u principu imamo neke koji jesu i neke koji nisu na vlasti, i ti koji nisu hoće da dođu na vlast“.

Istina, dodaje, čak i oponiraju u nekim bitnim stvarima, kao što je izborni zakon RS i neki drug zakoni – i tu sve staje.

S druge strane, ono što je problematično i što zbunjuje javnost je pitanje koliko se oni ideološki razlikuju, ili šta je to što jedni nude u odnosu na druge, i tu imamo problem. Odnosno ne vidimo razlike da je neko konzervativac, socijaldemokrata… jednom riječju, ne vide se te vododjelnice. Tu je također i činjenica da nema tih razlika kada je u pitanju odnos prema RS i BiH, događajima iz devedesetih godina, oni su tu jednaki i ne može se očekivati da će se drastično razlikovati po tim pitanjima – pojašnjava Puhalo.

„Žrtvovanje” za narod 

Najglasniji opozicionar u RS-u u ovom trenutku je bez sumnje Nebojša Vukanović. Ali njegovo djelovanje, navodi Puhalo, puno je buke i bijesa i teško je iza svega toga razaznati šta nudi.

Druga je Jelena Trivić, koja je nezadovoljna odnosom PDP-a nakon posljednjih opštih izbora, kao i tretmanom u stranci te nemogućnošću da i dalje gura pod tepih netrpeljivost između sebe i aktuelnog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, stranku napustila. Sa sobom je odvela i dio članstva. Trivić važi za jednu od najtvrđih oponentica aktuelnoj vlasti, no pitanje je koliku podršku u javnosti ima.

I ono što je jednako bitno u ideološkom smislu – ona je zagovornica najdesnije orijentirane nacionalističke politike i onom dijelu građana koji traže alternativu od takve vrste retorike nije opcija koju bi podržali.

Jelena Trivić je regionalnio poznata po izjavi da je ratni zločinac i nacistički saradnik iz II svetskog rata Draža Mihailović bio “prvi gerilac u Evropi” (Photo: Dejan Rakita/PIXSELL)

Završni udarac opoziciji, navodi Topić, bez obzira da li je riječ o spinu, ili stvarnom partnerstvu između aktuelne vlasti u RS-u i aktuelnog gradonačelnika Banjaluke, upravo jeste to razumijevanje, tobožnje “žrtvovanje” za dobrobit građana i iznevjeravanje svih onih principa i vrijednosti na čijim krilima je Stanivuković pobijedio u Banjaluci.

Opozicione stranke su u nekoliko navrata obećavale i predvodile građane na protestima koji su trebali da traju dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Protesti su bili kratkog daha, baš kao i podrška Jeleni Trivić u njenoj borbi dokazivanja izbornih prevara i malverzacija. U međuvremenu su neki od kritičara javnog RTV servisa postali glavne zvijezde tog servisa, a samim tim i njihova oštrica kritike je nestala. Oni koji su ostali glasni u redovima opozicije su usamljeni, iznevjereni od dojučerašnjih saboraca, koji su otišli linijom manjeg otpora, pa prešli u vlast. Zbog njih su građani izgubili povjerenje u političare, simbioze se praštaju zarad viših nacionalnih (uglavnom tajkunskih) interesa, pa je politički pluralizam (pitanje je u kojoj mjeri ga je uopšte i bilo) u stalnom odumiranju – zaključuje Tanja Topić.

(Valter portal)

The post PRELETAČI, „PAPCI“ I UHLJEBI: Šta je ostalo od opozicije u RS? appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?