Nastanak najpoznatijeg bala na svijetu: Bal Bečke Opere

Nastanak najpoznatijeg bala na svijetu: Bal Bečke Opere

Link na izvornu vijest

Bečki operski bal, poznat kao Opernball, je prestižan događaj koji se održava u Bečkoj državnoj operi jednom godišnje i koji okuplja društvenu elitu, umjetnike i međunarodne goste na noć punu elegancije, muzike i plesa. Sa svojim raskošnim dekorom, svečanim otvaranjem i tradicionalnim valcerima, predstavlja vrhunac karnevalske sezone i simbol kulturnog naslijeđa grada.

Tradicija bečkih balova započela je 1814. godine, u trenutku kada je Europa tražila zabavu nakon Napoleonovih ratova. Organizovali su je umjetnici koji su nastupali u Hofoper i koji su bili uključeni u kulturne događaje tog vremena. Hofoper je njemački izraz koji doslovno znači Dvorska opera i odnosi se na carsku opernu kuću koja je služila kao glavno mjesto za izvođenje opernih predstava za aristokratiju i centar muzičkog života u Beču. Povod za organizaciju zapravo je bila svečanost otvaranja Bečkog kongresa (1814–1815), ali elegancija i raskoš ovog događaja brzo su osvojili srca aristokratije.

Redouté i soirée

Tokom 1820-ih i 1830-ih, bečke palate bile su domaćini raznih balova, ali umjetnici su čeznuli za intimnijim i zanimljivijim ambijentom. Rješenje su pronašli u “redouté” što je francuski naziv za  maskenbal ili kostimiranu zabavu. Tako su balovi postali svečanosti u kojima su učesnici nosili maske, dodajući element misterije i zabave. Dame su obično nosile maske do ponoći, što je omogućavalo određeni nivo anonimnosti i flertovanja, čineći ove događaje još uzbudljivijim i nezaboravnijim. Ovakvi balovi pod maskama bili su jako popularni među aristokratijom i umjetničkom zajednicom jer su pružali priliku za izražavanje kreativnosti i uživanje u luksuznoj atmosferi.

Prvi bal u novoj zgradi Bečke državne opere održan je 1877. godine kao soirée za lokalnu višu klasu. Većina soirée zabava bila je formalna i sofisticirana gdje su gosti dolazili u svečanoj odjeći da bi uživali u kultivisanoj zabavi, muzici, plesanju i društvenoj interakciji. Ove večeri su bile prilika za pokazivanje društvenog statusa, mode i manira, kao i za uživanje u umjetnosti i društvenom životu i nisu uključivale maske.

Nakon neslavnog ishoda revolucionarne 1848. godine, Beč je morao da prođe kroz period oporavka i povrati radost života. Tek 1862. godine Theatre an der Wien je dobio carsku dozvolu da ponovo organizuje balove, koji su pravljeni po uzoru na spektakularne balove Pariške opere. Tako da su se u periodu od 1878. do 1899. godine, redouté balovi održavali dva do tri puta godišnje.

Sve organizacijske prepreke

Zanimljivo je da je od 1869. godine od kada je osoblje Dvorske opere moglo da koristi novoizgrađenu zgradu Bečke državne opere, koja je nasljednik Dvorske opere, car Franjo Josip je odbio dati dozvolu za organizaciju balova. Kao rezultat toga, prvi bal pod nazivom “Bal u Hofoperi” održan je u jednako luksuznoj zgradi Društva ljubitelja muzike iz Beča (Gesellschaft der Musikfreunde), ugledne muzičke organizacije koja je poznata po promovisanju i podržavanju muzike, muzičara i muzičkih događaja.

Car je 1877. godine konačno dao odobrenje za održavanje bala u zgradi Bečke državne opere. Iako na ovoj proslavi u noći 11. decembra zvanično nije bilo dozvoljeno plesanje, austrijski dnevni list Wiener Fremdenblatt je sljedećeg dana izvijestio da je poslije ponoći bio prvi pravi ples u dvorani.

Stoljeće balova 1921 -2021

Prvo održavanje bala nakon Prvog svjetskog rata, dogodilo se 21. januara 1921., a njegov prihod je otišao u penzioni fond dva državna pozorišta.

Bal pod novim nazivom Operni bal (Opernball) održan je 1935. godine pod pokroviteljstvom saveznog kancelara ali je suspendovan tokom Drugog svjetskog rata. Tek nakon završetka rata, uspostavlja se kontinuitet i od tada se održava svake godine, s izuzetkom 1991. godine, kada je otkazan zbog rata u Perzijskom zaljevu, te 2021. i 2022. zbog pandemije COVID-19.

Tradicija balova u Austriji oslikava duh jednog vremena i čuva trag elegancije, muzike i kulture jednog vremena, i danas inspiriše generacije te je organizacija sličnih događaja preslikana u gradovima širom svijeta.

Upravo će Sarajevo 08. juna biti domaćin IV Austrijskog bala koji će se održati u Gradskoj Vijećnici i koji će donijeti dašak glamura i otmjenosti. Više informacija o balu možete pronaći na linku ovdje

The post Nastanak najpoznatijeg bala na svijetu: Bal Bečke Opere first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?