Objavljen popis najljepših nacionalnih parkova, hrvatski je na prvom mjestu

Objavljen popis najljepših nacionalnih parkova, hrvatski je na prvom mjestu

Link na izvornu vijest

Popularnost parkovima prirode i nacionalnih parkovima raste iz godine u godinu. Donosimo popis najzanimljivijih sa stranice europeanbestdestinations.com na kojem je prvo mjesto zauzeo Nacionalni park Plitvička jezera.

Europa ima mnoštvo zapanjujućih nacionalnih parkova koji su odlična alternativa užurbanim odmaralištima i gradovima.

Posjetitelji mogu promatrati prirodne ljepote dok uživaju u jedinstvenom krajoliku i netaknutoj prirodi.

Najbolji izbor, kako prenosi britanski Express je Nacionalni park Plitvička jezera sa svojim spektakularnim slapovima. Nalazi se između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu, dok ga na jugoistoku okrunjuje planinski lanac Ličke Plješivice. 2023. godine naš najpopularniji nacionalni park izbrojao je preko milijun i petstotisuća posjetitelja.

Nakon toga dolaze nacionalni parkovi Saxon u Švicarskoj, Dolomiti Belluno u Italiji i divlja Taiga u Finskoj.

Taiga ima niz divljih životinja koje su jednom bile zauvijek izgubljene za Europu. Ovdje posjetitelji mogu vidjeti mrke medvjede i vukove, ako budu imali sreće.

Na petom mjestu je Ecrins u Francuskoj, kojeg je Vijeće Europe okitilo titulom “Europskom planinskog parka”.

Slijede Durmitor u Crnoj Gori, Triglav u Sloveniji i Soomaa u Estoniji.

Sooma je raj za ornitologe sa svojom ogromnom raznolikošću egzotičnih ptica. Njegove močvarne šume dom su bjeloleđeg djetlića i troprstog djetlića, dok se mali orao i crna roda mogu vidjeti kako lebde iznad poplavnih ravnica.

Na aluvijalnim livadama postoje i brojna gnjezdilišta velike šljuke, a u močvarama obitava suri orao.

Na začelju prestižne liste je nacionalni park Ordesa u Španjolskoj sa svojim dolinama, pecivima i rijekama koje leže u podnožju Monte Perdida (3355 metara).

The post Objavljen popis najljepših nacionalnih parkova, hrvatski je na prvom mjestu first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?