Od ove biljke može se živjeti kao kralj: Cijena kilograma penje se i do nekoliko tisuća eura

Od ove biljke može se živjeti kao kralj: Cijena kilograma penje se i do nekoliko tisuća eura

Link na izvornu vijest

Ginseng, poznat i kao “korijen života”, biljka je čiji korijen dostiže vrtoglave cijene, od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura po kilogramu. Tradicionalno korišten u kineskoj medicini, ginseng je postao gotovo izumrla samonikla biljka zbog pretjerane eksploatacije.

Podrijetlom iz Koreje i Kine, ginseng najbolje uspijeva na većim nadmorskim visinama. Njegova kultivacija započela je prije 800 godina u Kini, a danas se uzgaja i u Koreji, istočnom Sibiru te diljem američkog kontinenta. Ono što ginseng čini posebnim je njegov mesnati korijen oblika ljudske figure. Ova šumska biljka preferira planinska područja s 70-80 posto sjene, idealno šumovita mjesta s bukvom, javorom, orahom ili hrastom. Također, voli vlagu i bogatu ilovaču s dobrim humusom i drenažom.

Uzgoj ginsenga zahtijeva strpljenje. Potrebno je najmanje 5 godina, a često i do 10 godina, da korijen postigne punu zrelost. Za to vrijeme, biljke zahtijevaju minimalnu njegu ako su posađene u šumi, a nešto više pažnje u vrtu tijekom toplih dana. Važno je periodično provjeravati biljke zbog štetočina ili gljivica i uklanjati visoki korov.

Snažan korijen
Ginseng je prepoznatljiv po svom mesnatom korijenu koji ima oblik ljudske figure, a kako je potrebno dosta vremena da naraste i bude spreman za vađenje, te zbog svojih ljekovitih svojstava, vrlo je tražen u svijetu i dosta skup (cijena po kilogramu kreće se od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura po kilogramu).

Riječ je o šumskoj biljci za čiji je uzgoj povoljniji planinski kraj nego nizina. Voli debelu hladovinu i traži 70-80 posto sjene. Idealna lokacija bit će dobro zasjenjeni šumoviti prostor u kojem rastu bukva, javor, orah i hrast, a najbolje je da se posadi na sjevernoj ili istočnoj strani gdje je zemlja hladnija. Osim duboke hladovine, biljka voli vlagu, kao i bogatu ilovaču, dobar humus i dobro dreniranu zemlju.

Sjeme ginsenga može se kupiti preko stranih web stranica, a treba ga posijati u jesen ili zimu (prosinac – ožujak) kada je zemlja vlažna. Idealno vrijeme bilo bi nakon kiše ili snijega. Sadi se u dubinu od 1,5 cm s razmakom od 40-45 cm između biljaka, a nakon sadnje potrebno je sjeme prekriti zemljom, zaliti i prebaciti lišće preko zemlje.

Dostupan putem weba
Sjeme ginsenga dostupno je za kupnju putem stranih web stranica, a sije se u jesen ili zimu kada je zemlja vlažna. Najbolje vrijeme za sadnju je nakon kiše ili snijega, na dubinu od 1,5 cm s razmakom od 40-45 cm između biljaka. Nakon sadnje, sjeme treba prekriti zemljom, zaliti i pokriti lišćem.

Biljke starije od godinu dana počinju cvjetati i stvarati crvene bobice, iz kojih se može skupljati novo sjeme. Ginseng se može uzgajati i u teglama, no važno je osigurati dobru drenažu i izbjegavati izravno sunce. Za kultivirani uzgoj potrebna je umjetna sjena, što se postiže postavljanjem krovova iznad redova biljaka i jakim zasjenama sa strane. Tlo mora biti neutralno pH vrijednosti, jer ginseng ne podnosi kiselo tlo.
Najvredniji dio biljke, korijen, zrelost postiže kada razvije tri ili više kraka, a vađenje se obavlja u jesen. Uzgoj ginsenga zahtijeva dugoročno planiranje i strpljenje, ali nagrada za trud može biti izuzetno profitabilna.

The post Od ove biljke može se živjeti kao kralj: Cijena kilograma penje se i do nekoliko tisuća eura first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?