Vještačka inteligencija mijenja tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj

Vještačka inteligencija mijenja tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj

Link na izvornu vijest

BERLIN – Brzim uvođenjem sistema sa vještačkom inteligencijom (AI) u kompanije, mnogi zaposleni u Njemačkoj moraju da se pripreme za ozbiljne profesionalne promjene.

Vještačka inteligencija mijenja tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj

FOTO: Agencije

Do tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj očekuje promjene do 2030, što je sedam odsto ukupnog broja zaposlenih, prema posljednjem istraživanju globalnog instituta Mekinsi (McKinsey – MGI), predstavljenom u četvrtak.

Scenario stručnjaka Mekinsija pretpostavlja ubrzano uvođenje AI sistema u SAD i Evropi. To može dovesti do automatizacije skoro trećine radnih sati do 2030.

Do 2035. udio bi u EU mogao da poraste čak na 45 odsto. Prema proračunima, skoro 12 miliona promjena posla bi moglo biti neophodno u Evropi i Sjedinjenim Državama do 2030.

U Evropi je to 6,5 odsto trenutnih radnih mjesta. Autori vide ovaj trend kao rizik za tržište rada.

S jedne strane, visokokvalifikovana i natprosječno plaćena radna mjesta teško mogu da budu popunjena. S druge, moguća je prevelika ponuda radnika u sektoru niskih plata.

Najveće promjene se očekuju u kancelarijskim poslovima i u administrativnim odjeljenjima kompanija i javnih institucija. Više od svake druge promjene posla zbog vještačke inteligencije (54 odsto) u Njemačkoj je iz ovog sektora.

Uz Italiju, Njemačka je posebno pogođena jer poslovi u kancelariji čine visok udio ukupne zaposlenosti.

Služba za korisnike i prodaja slijede sa 17 odsto, pa proizvodne aktivnosti sa 16 odsto.

U ovim uslovima, stručnjaci iz Mekinsija očekuju pozitivne ekonomske efekte.

Ubrzanim uvođenjem vještačke inteligencije i efikasnim daljim osposobljavanjem zaposlenih u evropskoj privredi, godišnja stopa rasta produktivnosti može da se poveća na tri odsto do 2030.

DPA

Чланак Vještačka inteligencija mijenja tri miliona radnih mjesta u Njemačkoj се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?