ŽONGLIRANJE VISOKE CIJENE Konfuzni vanjskopolitički kurs Vučićeve Srbije

ŽONGLIRANJE VISOKE CIJENE Konfuzni vanjskopolitički kurs Vučićeve Srbije

Link na izvornu vijest

Borba protiv prijema Kosova u Vijeće Europe i protiv UN rezolucije o Srebrenici, zaklinjanje u europski put, pa onda opet govori na ruskom… Je li vanjska politika Srbije „šizofrena“ ili se tu krije neka logika?

Burno diplomatsko proljeće u Srbiji. Posjet kineskog predsjednika, borba protiv Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, posjet Olene Zelenske i i ministra vanjskih poslova Ukrajine, kampanja protiv Kosova u Vijeću Europe, Vučićev govor u Ruskom domu…

Kao na traci redaju se važni vanjskopolitički događaji. Neki bi rekli, puni nedosljednosti i lutanja srpske vanjske politike, koju pojedini analitičari opisuju kao šizofrenu.

Deklarativno i dalje na europskom putu, Srbija ili, točnije, njezin predsjednik Aleksandar Vučić pokušavaju pronaći saveznike na svim stranama, što promatračima sa strane izgleda kao vanjskopolitička tapiserija u kojoj je teško pronaći neki sustav.

Propagandna promocija režima

Duško Lopandić, predsjednik Foruma za međunarodne odnose, ističe za DW da srbijanska vanjska politika „ima mnogo sličnosti“ s unutarnjom politikom.

– Jer, kao što je Srpska napredna stranka takozvana catch all partija – nema svoju ciljnu grupu niti jasan profil, nego bi da svi glasaju za nju – tako je i diplomatski zahvat širok. Ta široka diplomacija koristi se prije svega u svrhu promocije režima i za unutrašnju propagandu. Imamo vrlo neuspješnu vanjsku politiku kada je riječ o europskim integracijama i regionalnoj suradnji. Umjesto toga režim provodi jednu vrstu propagandne vanjske politike – ocjenjuje Lopandić.

Ipak, naš drugi sugovornik misli da u takvoj politici ima nekog sistema.

Fokus je sada na dvije linije, a to su Amerika i Kina – kaže Igor Novaković iz Centra za međunarodne i sigurnosne poslove.

Europska unija je na trećem mjestu, a na četvrtom Rusija. Sada su sve karte stavljene na neku realpolitiku, koja počiva na određenoj vrsti transakcijskog odnosa, i čiji je cilj održavanje postojeće elite na vlasti. S obzirom na to da kontroliraju sve procese u zemlji, oni mogu voditi takvu quid pro quo vanjsku politiku – smatra Novaković.

Duško Lopandić pak govori o improvizaciji – o važnom posjetu kineskog predsjednika Xia koja pak nije na ravnopravnim temeljima, o posjetu ukrajinske delegacije koja je „prije svega vezana za odnose s Amerikom”.

Onda imamo situaciju u kojoj se EU jednog dana kritizira, dok se drugog dana kaže da smo na europskom putu. To je žongliranje pri kojem se postavlja pitanje cijene takve politike, a ona nije mala – skreće pažnju Lopandić.

Kuleba, Zelanska i Vučić
Sastanak s ukrajinskim vrhom Foto: ANDREJ CUKIC/EPA

Srbija i Ukrajina – odnosi u ilegali

Posjet supruge ukrajinskog predsjednika Olene Zelenske i ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebe zanimljiva je utoliko što su režimski mediji o tom posjetu jedva i izvijestili.

Igor Novaković primjećuje da „vlast kontrolira podjednako proruski i prozapadni narativ u medijima. Time se umanjuje značaj Zapada i EU-a s jedne strane, a s druge strane se sprječava neka dublja manipulacija s ruske strane.”

Režim sprovodi već dugo antizapadnu kampanju, i u nešto manjoj mjeri prorusku kampanju, navodi Duško Lopandić.

Zaista je zanimljivo da je taj posjet tako skromno zabilježen, jer tu nije bila samo supruga ukrajinskog predsjednika nego i njihov ministar vanjskih poslova. Ta kampanja se na kraju odrazila i na stavove javnog mnijenja, koje je pretežno prorusko. U tom smislu okretanje Ukrajini sigurno nije popularno u ovom trenutku – kaže Lopandić.

Podrška Dodiku

Naredni dani svakako će biti obilježeni najavljenim usvajanjem rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

Borbu vlasti u Beogradu protiv te rezolucije Igor Novaković ocjenjuje kao podršku Miloradu Dodiku.

Paradoksalno, ta priča stigla je u pravo vrijeme za Vučića i Dodika koji imaju gomilu problema na unutrašnjem planu. Ova tema se može iskoristiti za mobilizaciju ljudi – ocjenjuje Novaković.

U tom kontekstu politički vrhovi Srbije i Republike Srpske najavljuju veliki srpski Sabor 8. lipnja u Beogradu. Sabor će uslijediti nakon sjednice Opće skupštine UN-a u četvrtak (23. svibnja) na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici, kao i nakon lokalnih izbora u Srbiji (2. lipnja).

Duško Lopandić taj sabor vidi kao dio „populističko-nacionalističke kampanje“.

Ona je dio ideologije vladajućeg režima, koja proizlazi iz njegovih radikalskih korijena. Buka oko rezolucije je povezana s tim korijenima, jer sjetimo se da je Vučić lijepio plakate s imenom Ratka Mladića preko ploče Bulevara Zorana Đinđića – podsjeća Lopandić.

Vučić u općoj skupštini UN-a
Svim snagama protiv Rezolucije o SrebreniciFoto: Lev Radin/Sipa USA/picture alliance

Kosovski autogol

Srpska diplomacija je uložila i veliki napor da spriječi ulazak Kosova u Vijeće Europe što je, za sada, uspjelo. U petak (17. svibnja) Kosovo nije bilo na dnevnom redu jer su zemlje Kvinte (SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i  Italija) insistirale na početku formiranja Zajednice srpskih općina, što Priština odbija.

Naši sugovornici nisu sigurni da je to diplomatska pobjeda Srbije nego prije govore o pogrešnim koracima Prištine.

Do ovakvog rezultata je dovela nekooperativnost koju Kurti pokazuje godinama i negiranje dijela Briselskog sporazuma – zaključuje Duško Lopandić.

Slično govori i Igor Novaković: „Kosovo će vjerojatno ići na izvanredne parlamentarne izbore, i za Kurtija može biti štetan bilo koji potez koji sugerira da ZSO može biti nešto više od obične nevladine organizacije. Kosovske vlasti se tako ponašaju vrlo slično kao i srpske vlasti, prilično transakcijski i nepopustljivo.”

(DW)

The post ŽONGLIRANJE VISOKE CIJENE Konfuzni vanjskopolitički kurs Vučićeve Srbije appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?