“Eos Matrix” zaradio devet miliona na naplati kredita

“Eos Matrix” zaradio devet miliona na naplati kredita

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Kompanija “Eos matrix” iz Sarajeva koja se bavi otkupom i naplatom dospjelih nenaplativih potraživanja inkasirala je preko devet miliona maraka dobiti tokom prošle godine.

“Eos Matrix” zaradio devet miliona na naplati kredita

FOTO: Pixabay

Ukupan prihod ove kompanije u 2023. godini iznosio je preko 51 milion maraka, sa prosjekom od 70 zaposlenih radnika.

Kako pokazuju finansijski izvještaji, godinu dana ranije “Eos” je zabilježio dobit od “samo” 2,27 miliona maraka.

Ovo je jasan pokazatelj da kompanija za koju i dalje nije jasno ko kontroliše njen rad, ostvaruje ozbiljnu zaradu naplaćujući potraživanja mahom od građana slabijeg imovinskog stanja. Mnogi među njima završili su na sudu i uspješno dokazali da su potraživanja nepostojeća ili zastarjela do te mjere da su postala nenaplativa.

Ne tako davno, “Eos” se borio sa teškim minusima. Iako je 2021. imao prihod od sedam miliona, godinu je završio u minusu od 466.000 maraka. Godinu prije, minus je bio 1,66 miliona uz prihod od 5,6 miliona maraka.

Advokat Din Tešić koji je do sada zastupao na stotine građana u parnicama protiv “Eosa”, kaže da je prikazana dobit jasan pokazatelj da društva koja otkupljuju sporna potraživanja u BiH lako profitiraju na strahu građana.

Oni koriste strah građana od sudskih procesa i njihovu neukost, a onda jednostavno i lako profitiraju naplatom tih potraživanja koja nijedan sud ne bi dozvolio. Građani bi trebalo da čim dobiju bilo kakav podnesak od suda ili poziv od povjerioca, zatraže pravnu pomoć ili savjet. Svaki grad ima organizovanu besplatnu pravnu pomoć ako nemaju sredstava da plate advokata, ali nikako ne smiju da pristanu na naplatu tamo gdje je ne bi trebalo biti“, kaže Tešić.

Ova kompanija poznata je po tome što otkupljuje sporna i nerijetko sumnjiva potraživanja među kojima su najpoznatija ona porijeklom iz Mikrokreditne fondacije “Prizma” i Mikrokreditnog društva “Sinergija” za koje je brojnim sudskim presudama dokazano da nikada nisu ni postojala.

Među posljednjim takvim presudama je i ona u Osnovnom sudu u Gradišci početkom ove godine kada su otpisana 162 nepostojeća kredita kojim je bilo zaduženo 124 građana na gotovo identične iznose, a osuđen je Goran Čikić “Sani” na dvije godine zatvora zbog kreditnih prevara. Ovi građani su dokazali pred sudom da nisu ni znali da su podigli kredite, nego da se radilo o donacijama.

Kada je “Prizma” gurnuta u stečaj, njena potraživanja otkupio je “Eos Matrix”, agencija koja je ovim ljudima u proteklim godinama zagorčavala život neprestanim proganjanjem, pozivima i pritiscima, kako bi naplatili potraživanja.

CAPITAL: A. Pisarević

Чланак “Eos Matrix” zaradio devet miliona na naplati kredita се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?