Link za aplikaciju E-porodilja,prijave za jednokratnu podršku rodiljama za 2024.godinu od 1000 KM

Link za aplikaciju E-porodilja,prijave za jednokratnu podršku rodiljama za 2024.godinu od 1000 KM

Link na izvornu vijest

Prijave za jednokratnu podršku rodiljama za novorođenu djecu u Federaciji BiH za 2024. godinu od danas otvorene, a svako dijete rođeno u 2024. godini ima pravo na 1000 KM podrške.

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno otvaranje za prijave aplikacije

E-Porodilja, koja omogućuje svim majkama koje su rodile ili će roditi u 2024. godini da podnesu prijavu za podršku od 1000 KM za novorođenu djecu u Federaciji BiH, podršku iz oblasti natalitetnih politika koja je po prvi put osigurana s federalne razine.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istaknuo je važnost ove aplikacije za obitelji u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima. Istaknuo je da je ova jednokratna podrška samo početak, te naglasio da će jednokratna podrška od 1000 KM dijelom olakšati roditeljima prve dane roditeljstva i pomoći im da se bolje pripreme za nove izazove.

“Suočeni s izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada Federacije BiH je na prijedlog resornog Ministarstva rada i socijalne politike odlučila da u svoj proračun uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti k stvaranju boljih uvjeta za život i podrške obiteljima s djecom. Iskreno se nadam da će građani, majke i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci obiteljima i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost”, rekao je Nikšić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da je aplikacija od danas otvorena za prijave, te da sve majke novorođene djece u Federaciji BiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1000 KM.

“E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da nitko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminirati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala”, pojasnio je Delić.

Naglašeno je da je ova elektronska usluga omogućena uz saradnju i podršku Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) koja je osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave, a Federalno ministarstvo proces digitalizacije provodi u saradnji sa Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP).

Na press konferenciji govorili su i direktor IDDEEA -e Almir Badnjević, te v.d. rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Narine Sahakyan. – Agencija je u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima potpisala Sporazum o razmjeni podataka sa Federalnim ministarstvom, te omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi se procedure koje sprovodi Ministarstvo automatizirale.

Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH – kazao je Badnjević.

Sahakyan je podsjetila da je digitalna transformacija u javnom sektoru jedan od ključnih prioriteta UNDP-a u našoj zemlji.

Naša saradnja sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u ovoj oblasti započela je kroz inicijativu Ministarstva za podršku veoma složenom procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva u FBiH, provedenog u okviru Energetskog paketa EU.

Ovo iskustvo je dovelo do veoma hrabre odluke Ministarstva da ode korak dalje i fokusira se na potpunu digitalizaciju svojih usluga. Rezultat je sistem „e-Porodilja“, potpuno digitalni proces prijave za novčanu podršku za novorođenčadi u FBiH.

Ova aktivnost, nadamo se, predstavlja tek početak šireg pružanja digitalnih usluga na svim razinama vlasti u BiH – istakla je Sahakyan.

Prijava na aplikaciju „e-Porodilja“ dostupna je na web stranici Ministarstva, odnosno linku ispod:

https://eporodilje.fmrsp.gov.ba/#/portal/pocetna

Vlada FBIH

Objava Link za aplikaciju E-porodilja,prijave za jednokratnu podršku rodiljama za 2024.godinu od 1000 KM pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?