Unicef obilježava mjesec roditeljstva: Od čigre do video igre

Lipanj je mjesec posvećen roditeljstvu. Tijekom cijelog mjeseca, UNICEF u BiH pokreće društvenu aktivaciju, ističući važnost pružanja podrške roditeljima i starateljima, kako bi što uspješnije obavljali jedan od najvažnijih poslova na svijetu: odgoj i briga o djeci. Ključni datumi koji će se obilježiti tijekom mjeseca uključuju UN-ov Dan roditelja (1. lipnja), Međunarodni dan igre (11. lipnja) i Dan očeva (16. lipnja).

UNICEF će promovirati važnost igre i interakcije između roditelja/staratelja i djece, te pružati resurse za roditelje o tome kako doprinijeti sigurnosti djece dok se igraju na internetu. Pored niza aktivnosti, centralni događaj „Potraga za blagom“ će se organizirati u muzeju Sarajeva na Baščaršiji 11. lipnja na Međunarodni dan igre od 18:00 – 20:00 sati.

U potrazi za blagom će sudjelovati timovi djece i roditelja, koji moraju surađivati u igri, kako bi pronašli tragove koji vode do konačnog rješenja. Događaj ima za cilj ukazati na činjenicu da je suradnja djece i roditelja ključna za razvoj djece i sigurnu igru, a naročito za igru na digitalnim medijima.

Pozitivno roditeljstvo čini da se dijete osjeća voljeno i sigurno, što je vodeći faktor za dobro mentalno zdravlje i zdrav kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj. Povezivanje djeteta sa odraslom osobom koja se brine o njemu i njeguje ga, najvažnije je tijekom prvih godina života i prilika je za oblikovanje osobnosti što
je put ka dugoročnom blagostanju i sreći.

Od djetinjstva pa nadalje igra je neophodan i važan faktor u životu svake osobe. Za bebe i malu djecu, jednostavne, razigrane interakcije sa starijom braćom i sestrama i odraslima razvijaju strukturu mozga i temelje cjeloživotnog zdravlja. Igra je način na koji mala djeca uče da razumiju svijet oko sebe, stječu znanje i društvene vještine: dok se zabavljaju, istovremeno razvijaju motoričke, kognitivne, društvene i emocionalne vještine. Igra stvara mogućnosti za učenje u svim
područjima razvoja i doprinosi mentalnom zdravlju i dobrobiti roditelja, staratelja i djece.

UNICEF odaje priznanje i slavi roditelje širom svijeta za nevjerojatnu ulogu koju imaju u oblikovanju života svoje djece i poziva na veća ulaganja u roditeljske usluge, posebno za roditelje djece sa višestrukim potrebama.

Svi roditelji – posebno oni koji žive u siromaštvu, roditelji djece sa teškoćama u razvoju, migranti i izbjeglice i oni koji žive u nestabilnim situacijama – moraju imati pristup uslugama, uključujući podršku mentalnom zdravlju, vještinama poticajnog roditeljstva i mogućnosti ranog učenja za svoju djecu.

Usluge prilagođene obitelji, kao što su adekvatno roditeljsko odsustvo, dječji dodaci i pristupačna briga o djeci, moraju biti prioritet vlastima, zajednici i poslovnoj politici za podršku roditeljima. A roditelji – posebno oni ugroženi – moraju imati pristup uslugama koje su im potrebne, i to bez stigmatizacije.

Odgajanje djece je vremenski intenzivno, roditeljima je često potrebno više vremena da provedu sa svojom djecom, kao i vrijeme za sebe i vlastite potrebe. Poslodavci trebaju podržati roditelje kako bi mogli imati uravnotežen život između posla i obitelji.
UNICEF poziva vlasti i kompanije da djeluju odmah i daju prioritet ulaganjima u najranije godine života djece.

Vlasti trebaju povećati dostupne kvalitetne roditeljske programe zasnovane na dokazima, kao što su sati roditeljstva ili grupe za podršku i osigurati univerzalni
pristup za sve obitelji.

Vlasti su dužne osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju u ranom djetinjstvu i brizi za svako dijete.

Vlasti trebaju omogućiti uvjete koji će podržati ravnotežu između posla i obitelji za sve njegovatelje.

Poduzeća trebaju pružiti financijsku podršku programima za malu djecu i biti u partnerstvu s vlastima, kako bi se integrirali programi podrške roditeljstvu i usvojile
politike koje podržavaju dobrobit porodice, kao što je plaćeno slobodno vrijeme za roditelje koji se brinu o bolesnoj djeci ili fleksibilno radno vrijeme.

Kontakt: [email protected]

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?