Real Madrid po 15. put osvojio naslov prvaka Europe

Real Madrid po 15. put osvojio naslov prvaka Europe

Link na izvornu vijest

Nogometaši madridskog Reala novi su pobjednici Lige prvaka, u finalnom susretu odigranom na londonskom Wembleyju Madriđani su pobijedili dortmundsku Borussiju 2-0 (0-0).

Do golova koji su Real odveli petnaesti put u povijesti do europskog trona igrači iz Madrida su stigli u drugom poluvremenu. Dani Carvajal je za 1-0 bio strijelac u 74. minuti, dok je sve zaključeno kada  je Vinicius Junior u 83. pogodio za 2-0.

Rekorder Real ima 15 naslova pobjednika Lige prvaka (Kupa prvaka) te je u povijesti izgubio samo tri finalna susreta, posljednji 1981. godine. Nakon toga ima devet pobjeda u devet finalnih ogleda.

Borussia (D) je ostala na jednom trofeju Lige prvaka, osvojila ga je 1997. godine kada je u finalu pobijedila Juventus 3-1. Nakon toga je izgubila finale 2013. godine, također na Wembleyju, od Bayerna i ove subote.

Luka Modrić, 38-godišnji hrvatski reprezentativac, zaigrao je u finalu od 85. minute kada je zamijenio Tonija Kroosa, koji se time oprostio od Reala. Modrić je osvojio 26. trofej otkako je došao u Real te je po šesti put osvojio s Madriđanima Ligu prvaka.

Borussia je odlično odigrala cijelo prvo poluvrijeme. Zatvorila je sve prilaze svojim vratima te je obrambeno gledano odigrala savršeno, točno, koncentrirano i bez grešaka koje su se događale njemačkom sastavu tijekom ovosezonske Lige prvaka.

Real je u prvih 45 minuta imao tek dva sramežljiva pokušaja kada su iz daljine pucali Bellingham i Vinicius Junior, ali u oba slučaja igrači Reala su bili posve neprecizni. Na drugoj strani Real je opasno živio u više situacija, ali je odmor ipak dočekao bez primljenog pogotka.

Prvu dobru akciju Borussia je složila u 14. minuti kada su kombinirali Fuellkrug i Brandt, ali je potonji uputio šeprtljavi i neprecizan udarac. Daleko bolja šansa za klub iz Dortmunda dogodila se u 21. minuti kada je Adeyemi sam izašao pred Courtoisa, nakon sjajne asistencije Hummelsa. No, pri zaobilaženju belgijskog vratara Adeyemi se previše udaljio od vrata i na kraju nije na pravi način ugrozio Madriđane.

Borussia je bila točna, brza i precizna u svojim napadima pa je nova prijetnja uslijedila u 23. minuti, bila je to najbolja šansa u prvom dijelu. Maatsen je podvalio odličnu loptu u prostor gdje je utrčao Fuellkrug i u padu uputio udarac, a lopta je završila na Realovoj vratnici. Pitanje je tek je li napadač Borussije bio u zaleđu prije udarca.

Do kraja prvog dijela još je jednu polupriliku imao Adeyemi za Nijemce, dok je Real unatoč posjedu većem od 60 posto bio posve bezopasan i bez ideje kako probiti odlično postavljenog suparnika. U 41. minuti pokušao je i Sabitzer iz daljine, ali je opasan pokušaj blokirao vratar Reala Courtois.

S početkom drugog poluvremena krenuli su i prvi problemi po Kobela, vratara kluba iz Dortmunda. U 49. minuti odlično je Kroos pucao s 20 metara, iskosa, iz slobodnog udarca, ali je vratar Borussije iščupao loptu iz rašlji. Osam minuta kasnije pokušao je Carvajal, ali obrana Borussije je nekako riješila taj problem.

Prvu pravu šansu Borussia (D) je u drugom poluvremenu imala u 63. minuti. Adeyemi je pronašao Fuellkruga koji je u padu glavom žestoko opalio, ali ravno u Courtoisa.

Real je u nastavku definitivno izgledao konkretnije u napadačkom smislu makar je i dalje teško kreirao prave akcije ili žešći pritisak na suparnika. Real je pažljivo napadao, ali je bivao sve opasniji. U 69. minuti je Vinicius Junior ubacio loptu u suparnički šesnaesterac, a Kobel je odletio u prazno i pritom imao sreće da lopta nije išla u okvir njegovih vrata.

U 74. minuti po prvi puta se zatresla mreža i to njemačkog sastava. Pomalo nespretno su igrači Borussije dali suparniku korner nakon kojeg je najbolje reagirao Carvajal i postigao pogodak za 1-0 Reala.

U idućih nekoliko minuta Madriđani su mogli riješiti finalni susret. Prvo je šansu propustio Bellingham, potom je pokušao Kroos ponovno iz slobodnog udarca i Camavinga, dok je Nacho, nakon kornera kao i Carvajal, bio milimetrima blizu gola za 2-0.

Pogodak se ipak dogodio u 83. minuti. Maatsen je napravio veliku pogrešku, poklonio je loptu suparnicima, a sve je zaključio Vinicius Junior golom za 2-0. U 88. minuti se, samo nakratko, probudila nada kod „žuto-crnih“ iz Dortmunda. Glavom je iz blizine pogodio Fuellkrug, ali brzo je označeno zaleđe čime je Borussia (D) i definitivno bila slomljena u finalu gdje je odlično odigrala prvo poluvrijeme koje nije okrunila vodstvom. U nastavku su Nijemci fizički i trkački pali, a Real je malo po malo stvarao pritisak te na kraju došao do golova koji su potvrdili nevjerojatnu moć ovog kluba u Ligi prvaka.

Liga prvaka, finale:

BORUSSIA DORTMUND – REAL MADRID 0-2 (0-0)

Strijelci: 0-1 Carvajal (74), 0-2 Vinicius Junior (83)

Stadion Wembley. Gledatelja: 86.000. Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija)

BORUSSIA (D): Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Can (od 81. Malen), Sabitzer – Adeyemi (od 72. Reus), Brandt (od 81. Haller), Sancho (od 88. Bynoe-Gittens) – Fuellkrug. Trener: Edin Terzić.

REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Rudiger, Nacho, Mendy – Valverde, Camavinga, Kroos (od 85. Modrić) – Bellignham (od 85. Joselu) – Rodrygo (od 90. Eder Militao), Vinicius Junior (od 94. Lucas Vazquez). Trener: Carlo Ancelotti.

Objava Real Madrid po 15. put osvojio naslov prvaka Europe pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?