Evo koliko je roditelja u ŽZH dobilo kaznu za necijepljenje djece

Evo koliko je roditelja u ŽZH dobilo kaznu za necijepljenje djece

Link na izvornu vijest

Evo koliko je roditelja u ŽZH dobilo kaznu za necijepljenje djece

Županija Zapadnohercegovačka posljednja je u Federaciji prema procijepljenosti djece do 18 godina po svim obaveznim cjepivima, a već je započelo i kažnjavanje roditelja koji odbijaju cijepljenje djece.

Iz Uprave za inspekcijske poslove ŽZH za portal Jabuka.tv potvrdili su da je u 2024. godini izdano 10 prekršajnih naloga zbog kršenja članka 40. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim su definirane obveze imunizacije, odnosno cijepljenja.

Svi prekršajni nalozi su izdani roditeljima koji imaju prebivalište u Grudama.

U 2024. godini Uprava je zaprimila obrasce potvrde o nekompletnom cjepnom statusu za 116 djece (Grude 58, Ljubuški 33 i Posušje 25), te se krenulo s inspekcijskim nadzorima i to, sukladno broju dostavljenih potvrda, prvo za područje Gruda, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove ŽZH za portal Jabuka.tv.

Kako neslužbeno doznajemo, Dom zdravlja Široki Brijeg nije dostavio podatke.

Iz Uprave za inspekcijske poslove dalje navode da su za kršenje obveze imunizacije propisane kazne u rasponu od 100,00 do 2.000,00 KM.

Kad je riječ o proceduri, roditelji se najprije pozivaju u prostorije Uprave radi inspekcijskog nadzora i izjašnjavanja namjeravaju li izvršiti obvezno cijepljenje djece.

Po zaprimanju obrazaca potvrde o nekompletnom cjepnom statusu, koje dostavljaju Domovi zdravlja u našoj Županiji, roditelji se pozivaju u prostorije Uprave gdje se obavlja inspekcijski nadzor pri kojem se roditelji zapisnički izjašnjavaju hoće li izvršiti obveznu imunizaciju djece ili ostaju pri prvotnoj odluci.

Ukoliko se izjasne da ostaju pri toj odluci, izdaje im se prekršajni nalog. Važno je naglasiti da se i prilikom inspekcijskog nadzora roditeljima sugerira dodatno savjetovanje, objasnili su iz Uprave za inspekcijske poslove ŽZH za portal Jabuka.tv.

U slučaju da se roditelji unatoč kazni i dalje oglušuju po pitanju cijepljenja djece, ne postoji zakonska osnova za daljnje sankcije.

Upravni postupak po ovom pitanju započinje s prijemom navedenih obrazaca potvrde o nekompletnom cjepnom statusu djeteta.

Na temelju izvršenog inspekcijskog nadzora on se okončava sukladno činjenicama koje se njime utvrde, a ne postoje zakonski okviri koji bi osiguravali daljnji rad inspekcije po tom predmetu prijave osim ponovne dostave navedenih obrazaca, zaključili su iz Uprave za inspekcijske poslove ŽZH za portal Jabuka.tv.

Kako su ranije iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH istaknuli za portal Jabuka.tv, ovaj problem zahtjevat će sustavno rješavanje i pristup više institucija, uključujući Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, ali i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH koji bi sudjelovali u kreiranju pozitivnih zakonskih propisa, dok se svi roditelji koji imaju nedoumice oko cijepljenja na ovu temu mogu konzultirati u prostorijama Zavoda.

Objava Evo koliko je roditelja u ŽZH dobilo kaznu za necijepljenje djece pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?