Macron govorio o ‘duhu žrtvovanja‘ dok se obilježava 80. godišnjica Dana D u sjeni rata u Ukrajini

Macron govorio o ‘duhu žrtvovanja‘ dok se obilježava 80. godišnjica Dana D u sjeni rata u Ukrajini

Link na izvornu vijest

Događaji koji traju tri dana u Francuskoj, a koji će dosegnuti vrhunac u četvrtak ceremonijama na plažama Normandije gdje se dogodilo iskrcavanje savezničkih vojnika, u sjeni su novog rata u Europi dok Ukrajina vodi bitku protiv ruske invazije.

Macron će ugostiti Bidena, kralja Charlesa III i kanadskog premijera Justina Trudeaua, koji predstavljaju savezničke sile iz Drugog svjetskog rata, kako bi se prisjetili herojstva vojnika koji su dali svoje živote u iskrcavanju 6. lipnja 1944. godine, oslobađajući Europu od nacističke okupacije.

Gosti s najvećim počastima će biti preživjeli veterani: Očekuje se oko 200 veterana, čiji broj svake godine opada jer su većina u svojim kasnim 90-im godinama, a neki su stariji i od 100 godina.

S ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji se pridružuje zapadnim liderima u Normandiji, ceremonije će pružiti izuzetno simboličnu pozadinu za razgovore o tome kako Ukrajina može povratiti teritorije nakon ruskih napredovanja.

Znakovito je da nijedan ruski dužnosnik nije pozvan, što naglašava status Rusije kao ‘zemlje otpadnika‘ na Zapadu nakon invazije na Ukrajinu, usprkos ogromnom doprinosu SSSR-a u porazu nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Macron je odlučio srušiti tabue odbijajući isključiti mogućnost slanja trupa u Ukrajinu, što je uznemirilo neke saveznike u EU.

Međutim, posljednjih sedmica došlo je do promjena, pri čemu je Zapad pokazao spremnost da dozvoli Ukrajini korištenje zapadnog isporučenog oružja za napade na ciljeve u Rusiji, a Francuska se zalaže za raspoređivanje europskih vojnih instruktora u Ukrajini.

Iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji, podržano zračnim operacijama koje su padobranima spustile vojnike direktno na okupiranu teritoriju, bila je najveća pomorska operacija ikada u smislu broja brodova i vojnika uključenih u neku vojnu akciju.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?