Srbija trenutno jedini snabdjevač BiH gasom

Srbija trenutno jedini snabdjevač BiH gasom

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Od 04. juna do 11. juna 2024. godine Bosna i Hercegovina će se snabdijevati gasom isključivo iz ruskog skladišta u Srbiji, kazao je za CAPITAL Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Srbija trenutno jedini snabdjevač BiH gasom

FOTO: Pixabay

Naime, zbog radova na održavanju Turskog toka prekinuto je snabdijevanje ovim putem.

“Gas za BiH dolazi iz podzemnog skladišta Gazproma u Srbiji. Ovo je jedina mogućnost kada je Turski tok zatvoren bez obzira na razlog”, dodao je Bečarević.

Bečarević tvrdi da je ovo pokazatelj da je koeficijent sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom BiH jednak nuli kao što je pokazala analiza Energetske zajednice.

Bosna i Hercegovina ima samo jedan izvor gasa i to je upravo Turski tok. Takođe, BiH je 100 odsto ovisna o ruskom gasu.

Pravac kojim je ranije gas ulazio u BiH išao je preko Mađarske. Mađarski FGZS u septembru 2021. pokrenuo je spor kojim od Federacije BiH potražuje više od 21 milion dolara zbog kršenja potpisanog ugovora.

“Arbitražni sud je riješio međusobne zahtjeve i naložio Energoinvestu i BH-Gasu da plate FGSZ-u 11.163.698 dolara, kao i kamatu od 3,2 odsto godišnje obračunate od 8. oktobra 2021, plus 82.000.000 HUF (203.428 evra) troškova”, kazali su iz FGSZ za CAPITAL.

Izvor CAPITAL-a kaže da je iznos kamate, koju FGSZ navodi, trošak od dodatnih 1,94 miliona KM. Tako su ukupna potraživanja FGSZ porasla na skoro 23 miliona KM.

CAPITAL: T. Zorić

Чланак Srbija trenutno jedini snabdjevač BiH gasom се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?