Uzimanje uzoraka za DNK analizu za identifikaciju poginulih hrvatskih vojnika 1944. godine, među njima i jedno ime iz Posušja

Uzimanje uzoraka za DNK analizu za identifikaciju poginulih hrvatskih vojnika 1944. godine, među njima i jedno ime iz Posušja

Link na izvornu vijest

U ponedjeljak je u Širokom Brijegu organizirano uzimanje krvnih uzoraka za DNK analizu za identifikaciju žrtava II. svjetskog rata i poraća s lokacije Čarapovo polje na Privalju na kojoj je, prema svjedočenju Marka (Antina) Muse i Bože (Matina) Kraljevića, 5. veljače 1944. godine stradalo šest hrvatskih vojnika – ustaša.

S obzirom na to da su živi svjedoci, koji su,poput Muse i Kraljevića, u vrijeme II. svjetskog rata odnosno navedenih događaja živjeli na Privalju, sačuvali podatke o poginulima, rodbina tih poginulih tražila je znanstvenu potvrdu tih podataka da se radi o pripadnicima njihovih obitelji.

Uzimanje uzoraka obavila je Ivona Paurović sa Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu (Republika Hrvatska), na čijem se čelu nalazi prof. dr. Milovan Kubat, doktor sudske medicine, voditelj DNK laboratorija i najpoznatiji hrvatski forenzičar. Što se pak tiče uzoraka kostiju poginulih s Čarapova polja, oni su krajem prošle godine dostavljeni dr. Kubatu na navedeni Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu.

Da podsjetimo, radi se o šest poginulih ustaških vojnika s našega užeg ozemlja, iz Širokog Brijeg i susjednih općina i gradova. Prema živim svjedocima, tada su na Privalju poginuli, a mještani su ih pod partizanskom prisilom i prijetnjom pokopali, sljedeći hrvatski vojnici: Ivan (Cvitanov) Paponja (1923.-1944.) s Paoče (Čitluk), Stanko (Matin) Knezović (1922.-1944.) s Dužica (Široki Brijeg), Ivica (Stankov) Barbarić – Janjoš (1924.-1944.) iz Knešpolja (Široki Brijeg),Ivan (Matin) Pinjuh – Glavinušić (1922.-1944.) s Čerigaja (Široki Brijeg), Vide (Lazarov) Prce (1923.-1944.) s Opličića – Domanovića (Čapljina) i Stjepan-Stipe (Ivanov) Mihalj – Škević (1922.-1944.) iz Donjih Poklečana – Rakitna (Posušje).

Ako predstojeći DNK postupak potvrdi da se radi o ovim pobrojanim poginulima, konačno će njihove duše i njihovi posmrtni ostatci pronaći svoj smiraj.

Svjedok Marko (Antin) Musa (1933.) ovako je svjedočio 21. rujna 2012. godine: »Nji’ je šest bilo u tom tamo bunkeru. Ta dvojica partizana su se prišuljala i bacila bombu u nji’ov bunker. Jedan od nji’ imenom Zvonko ozdal iz Čalića, koji je kasnije doli bija šumar, kaže da je pobio šest ljudi, a među njima i svoga prvog rođaka. Rođenog rođaka! A kako se od nas s Privalja vidi crkva na Kočerinu, taj Zvonko, kad je vidija da je ubija rođaka, iz novčanika izvadi sedam tisuća kuna i meni veli: ‘Bi li ti mali otiša, ja bi platija sedam misa, za sve ove po jednu, a za rođaka dvi?’ Ali ja nisam ‘tio, bilo me je stra’.«

Radioposusje.ba

Objava Uzimanje uzoraka za DNK analizu za identifikaciju poginulih hrvatskih vojnika 1944. godine, među njima i jedno ime iz Posušja pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?