ISTRAŽIVANJE GLOBALNE INICIJATIVE : Kriminalci sa Zapadnog Balkana su najveći trgovci kokainom i sintetičkim drogama

ISTRAŽIVANJE GLOBALNE INICIJATIVE : Kriminalci sa Zapadnog Balkana su najveći trgovci kokainom i sintetičkim drogama

Link na izvornu vijest

Trgovinom kokainom između Nizozemske i Zapadnog Balkana dominiraju albanske i bosansko-hrvatsko-crnogorsko-srpske kriminalne grupe. Drogu nabavljaju preko luka i aerodroma u Nizozemskoj, a pored kokaina se krijumčare i sintetičke droge. U posljednje vrijeme provedeno je nekoliko akcija na razbijanju “super kartela”, a u jednoj od njih je uhapšen i Edin Gačanin

Pripremila: Zinaida ĐELILOVIĆ

 U posljednje vrijeme bilo je nekoliko međunarodnih policijskih akcija s ciljem razbijanja narko kartela koji se već duže vrijeme bave rasturanjem kokaina i drugih droga na relaciji Nizozemska i Zapadni Balkan. U sklopu jedne od takvih akcija je, podsjetimo, uhapšen i Edin Gačanin, osoba koja je na američkoj “crnoj listi” zbog trgovine narkoticima.

Prema izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC), trgovinom kokainom između Nizozemske i Zapadnog Balkana dominiraju albanske i bosansko-hrvatsko-crnogorsko-srpske kriminalne grupe. One, navedeno je, kontrolišu drogu i srednji nivo distribucije, a zajedno sa nizozemskimkriminalcima i trgovinu na veliko. Često i međusobno sarađuju.

Kriminalci iz Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine posluju sa nizozemskim  kriminalcima, a drogu nabavljaju preko luka i aerodroma u Nizozemskoj. Pored kokaina krijumčare se i sintetičke droge – navedeno je u istom izvještaju GI-TOC.

Također je razvijen i lanac trgovine ženama koje primoravaju da rade u legalizovanim četvrtima poznatim po crvenim fenjerima ili Red Light District.

Jedan viši policijski operativac otkrio je za GI-TOC da balkanske grupe trguju i oružjem. Osobe s prostora bivše Jugoslavije najviše koordinišu trgovinom u Antverpenu, Roterdamu i Luksemburgu. Uz to su, posljednjih šest godina, kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana nezakonito uzgajaju kanabis u Nizozemskoj ili kupuju nizozemsku ekspertizu za njegovo uzgajanje.

Oni su prisutni u cijeloj Nizozemskoj –  prenijela je Globalna inicijativa izjavu visokog portparola nizozemske policije o kriminalnim grupama sa Zapadnog Balkana.

Veoma su aktivni i agresivni. Ne samo da učestvuju u preuzimanju kokaina iz luka kao što je Roterdam i njegovom transportu širom Evrope, već vode i skladišta. Poznato je da balkanski kriminalci iznajmljuju takozvane „kuće duhova“ u parkovima za odmor na jugu Nizozemske od kriminalnih agencija za nekretnineDrugi balkanski kriminalci dođu samo „da preuzmu kokain iz luke ili da nekoga likvidiraju, a zatim se odmah vrate kući –  navedeno je u izvještaju GI-TOC.

Zašto kriminalci sa Balkana vole Nizozemsku

Jedna od prednosti koje Nizozemska nudi za kriminalce sa Zapadnog Balkana je i taj što ima „sjajan pravosudni sistem, posebno u vezi s ljudskim pravima i pravom na odbranu, kao i liberalan pristup drogama i kaznama za ova krivična djela“, stoji u izvještaju Globalne inicijative.

Samo pogledajte sporazum sa Gačaninom – prenijela je GI-TOC izjavu osobe dobro upućene u organizovani kriminal u Srbiji, pozivajući se na blagu presudu velikom dileru droge Edinu Gačaninu. Podsjetimo, on je postigao sa sporazum sa tužilaštvom u Nizozemskoj 2023. i osuđen je na sedam godina zatvora zbog krijumčarenje 2,4 tone kokaina.

Između 8. i 19. novembra 2022. godine sprovedena je međunarodna akcija „Pustinjsko svjetlo“ tokom koje je razbijen je „super kartel“ trgovaca drogom koji je kontrolisao oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi. Tada je zaplijenjeno više od 30 tona droge, a uhapšeno je 49 osoba. Najveći broj uhapšenih bio je u Nizozemskoj, dok su šestorica osumnjičenih pali u Dubaiju. Jedan od njih je i Edin Gačanin, osumnjičen da je u Evropu uvozio kokain i sirovine za proizvodnju amfetamina.

Iz nizozemske policije tada su saopćili da je jedan od osumnjičenih, koji je uhapšen u Dubaiju, ne precizirajući o kome se tačno radi, navodno uvezao hiljade kilograma kokaina u Nizozemskoj 2020. i 2021. godine.

Istraga je počela nakon što su istražitelji provalili šifrovani servis za razmjenu poruka Sky, Anom i Encrochat, koji su bili popularni među kriminalcima.

U ovoj policijskoj akciji učestvovale su policije nekoliko evropskih zemalja i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Edin Gačanin je za saradnike je angažovao bh. državljane, a neki od njih su uhapšeni u policijskoj akciji u BiH kodnog naziva „Black Tie“. Policijskim organima u bh. u ovoj akciji pomagao je EUROPOL. U pritvoru su, podsjetimo, Adnan Smajlović, Sančez Jukić i Aida Halać. Oni se sumnjiče za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlašteni promet opojnim drogama i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

U okviru ove akcije hapšeni su i Gordan Memija, Tarik Zulović, Haris Behram, Emir Sarić, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Smail Šikalo i njima su određene mjere zabrane. Neki od njih se sumnjiče za organizaciju puta i smještaja Gačanina u BiH.  Ostali uhapšeni Vahidin Munjić, Mustafa Selmanović, Senad Kadić, Emir Druškić, Adin Ćatić, Sedad Preljević, Edin Kačar i Davor Curl pušteni su na slobodu bez bilo kakvih izrečenih mjera.

Do određenih podataka tokom istrage došlo se upravo Sky aplikaciji i prepiski osumnjičenih koji su koristili šifrovana ima. Neki od ovih prepiski čitane su u sudnici Suda BiH, na ročištima za razmatranje prijedloga za određivanje pritvora. Državni tužilac Sanjin Kulenović je na tim ročištima istakao da su Gačanin i Smajlović davali naredbe, dok su ih ostali u Sky grupi provodili po jasnim uputama.

Direktne veze sa južnoameričkim kartelima 

U izvještaju Globalne inicijative navodi se da su organizovane grupe sa Zapadnog Balkana postale glavni igrači u trgovini kokainom preko nizozemskih luka.

Odgovor organa za sprovođenje zakona ograničen je oskudnim resursima i nedostatkom stručnosti u identi­fikovanju balkanskih kriminalnih mreža. Rješavanje izazova kriminala sa Zapadnog Balkana u Nizozemskoj zahtijevaće pojačanje međunarodne saradnje, poboljšanje tehnologije detekcije, povećanje finansijskih sredstava za sprovođenje zakona i strožije mjere za borbu protiv pranja novca –  stoji u izvještaju GI-TOC.

U istom izvještaju stoji i da kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana imaju direktne veze sa južnoameričkim kartelima, te da upravljaju sa oko trećinom ukupnog kokaina koji se uvozi u Evropu. Navodi se i to da balkanske kriminalne grupe koriste nestabilnost u Ekvadoru koji je postao koridor za isporuku kokaina u SAD i Evropu.

Zemlja je postala magnet za strane kriminalce, posebno iz Meksika, Kolumbije, Evrope i zapadnog Balkana. To je podstaklo tržište oružja i angažovanje plaćenih ubica –  stoji, između ostalog, u izvještaju GI-TOC. 

Smatra se, stoji dalje u izvještaju, da je veliki dio narko nasilja u Ekvadoru povezan sa konkurencijom među lokalnim grupama oko toga ko će pružiti zaštitu i druge usluge stranim kriminalnim grupama, uključujući i one sa zapadnog Balkana.

– Lokalne ekvadorske bande pomažu balkanskim grupama u njihovim aktivnostima vezanim za kokain i obezbeđuju im sigurnost. To pomaže balkanskim grupama da deluju sa relativno visokim stepenom nekažnjivosti, što istovremeno potkrepljuje i osnažuje lokalne bande. Balkanska veza je takođe omogućila ekvadorskim bandama veći pristup visoko unosnom tržištu kokaina u Evropi – stoji u izvještaju GI-TOC.

U februaru 2024., u operaciji koju je koordinirao Europol identifikovan je albanski biznismen koji je koristio ekvadorske voćarske kompanije kao paravan za uvoz značajnih količina kokaina u EU. To je dovelo do zamrzavanja ukupno 48 miliona eura sredstava kompanije.

Od početka godine, u lukama Ekvadora zaplijenjene su velike količine kokaina, koji se nalazio u kontejnerima, spremljenim za Evropu.

(Žurnal)

The post ISTRAŽIVANJE GLOBALNE INICIJATIVE : Kriminalci sa Zapadnog Balkana su najveći trgovci kokainom i sintetičkim drogama appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?