Kako da se osigurate od gubitaka ako doživite sajber napad

Kako da se osigurate od gubitaka ako doživite sajber napad

Link na izvornu vijest

BEOGRAD – Više nije pitanje da li će se sajber napad dogoditi, već šta raditi kada se desi – kako možemo da ublažimo njegov efekat i kako da uspostavimo poslovanje što prije, istaknuto je na konferenciji „Rizici novog doba: nova era održivosti“ koja je održana u četvrtak u hotelu Hyatt Regency u Beogradu.

Kako da se osigurate od gubitaka ako doživite sajber napad

FOTO: Pixabay

„Maksimalan iznos koji osiguranje može da pokrije je milion evra“, navela je Zlata Dimić Ješić, direktorka za tehniku neživotnih osiguranja Generali Osiguranja, prve osiguravajuće kuće u Srbiji koja je svojim klijentima ponudila i pakete osiguranja od sajber napada.

U dobu u kome živimo stručnjaci su saglasni da su sajber napadi sve češći, a u zavisnosti od jačine mogu imati razorne posljedice po finansije ne samo pojedinaca, već i institucija i kompanija. To je i razlog što se sve veći broj kompanija širom svijeta odlučuje na neki vid zaštite od hakera.

Prvi korak na tom putu jeste svijest o sajber bezbjednosti kao i obrazovanje zaposlenih o osnovnim principima zaštite podataka. To uključuje redovno ažuriranje softvera, korišćenje jakih lozinki i dvofaktorske autentifikacije, kao i izbjegavanje sumnjivih emailova i linkova. Drugi korak je implementacija robusnih tehnoloških rješenja, kao što su firewall-ovi, antivirusni programi i sistemi za detekciju i prevenciju upada.

Treći korak je razvoj plana odgovora na incidente koji će omogućiti brzu reakciju u slučaju sajber napada i minimizaciju štete.

„Osiguranje nije zamena za za štetu, to je jedna dodatna zaštita u slučaju probijanja sigurnosnih standarda“, istakla je Dimić Ješić.

Ona je navela da sajber osiguranje pokriva različite vrste gubitaka, uključujući troškove oporavka podataka, pravne troškove, kao i gubitke usljed prekida poslovanja. Odabir pravog sajber osiguranja zahtijeva razumijevanje specifičnih potreba vaše organizacije i potencijalnih rizika sa kojima se suočava.

Kako funkcioniše sajber osiguranje?

„Ovaj paket sastavljen je uz tim stručnjaka iz Generali grupe i Comtrade kompanije. Ovo osiguranje obuhvata nekoliko nivoa – prvi je prevencija, drugi je usluga IT eksperta, a treće osiguranje – naknada finansijskih gubitaka“, objašnjava Zlata Dimić Ješić i dodaje:

„Ovaj sistem obuhvata obavještenje, odnosno informaciju klijentu u slučaju sajber napada ili najavu da tako nešto može da se desi. U slučaju napada nastupaju Comtrade ekperti i njihova uloga je tada brza i adekvatna reakcija u cilju da se sajber napad zaustavi i spriječi i na kraju dolazimo do osiguranja“.

Ona je govoreći na konferenciji objasnila da su najčešće situacije gubitak podataka, gubitak softvera, pregledi poslovanja, kao i zloupotreba podataka klijenata, finansijska krađa.

„Kada je u pitanju finansijska krađa imamo dvije kategorije. Jedno su finansijske štete koje ima kompanija, a drugo su štete trećem licu. Kada govorimo o prvom setu, tu su troškovi povraćaja podataka, zatim troškovi eksperata – IT sektrora, pravnih eksperata koji se vrlo često angažuju, kao i finansijskih gubitaka nastalih zbog prekida rada koji obuhvata nadoknadu troškova i nadoknadu gubitka dobiti“, istakla je ona.

Sve češće se dešavaju i sajber ucene u kojima osiguranje pokriva troškove eksperata koji se angažuju za pregovore sa ucjenjivačem ili druge troškove koji prate razrešavanje ucjene.

„Trošak ucene nije predmet osiguranja, jer su opšta pravila Generali grupe takva da imamo nultu toleranciju na finansijski kriminal“, zaključila je Dimić Ješić.

Program ovakvog osiguranja, pored velikih, namijenjen je i malim i srednjim preduzećima.B92

Чланак Kako da se osigurate od gubitaka ako doživite sajber napad се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?