MINISTROVANJE SANJE VLAISAVLJEVIĆ: Sedam miliona maraka podijeljeno subjektivno, bez jasnih kriterija

MINISTROVANJE SANJE VLAISAVLJEVIĆ: Sedam miliona maraka podijeljeno subjektivno, bez jasnih kriterija

Link na izvornu vijest

Realizacija sredstava tekućih transfera, raspodjela prikupljenih sredstava od igara na sreću, dodjela interventnih sredstava… Federalnog ministarstva kulture i sporta izvršena je najvećim dijelom bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija, ocijenili su federalni revizori

red za reviziju institucija u FBiH objavio je nedavno Izvještaj o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva kulture i sporta kojim od maja 2023. godine rukovodi ministrica Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH). Mišljenje s rezervom koje su dali revizori dovoljno govori o radu ministarstva, a najveće zamjerke imali su na netransparentnu raspodjelu budžetskih sredstava.

Revizijom smo utvrdili da je realizacija sredstava tekućih transfera u iznosu od 7.072.601 KM (transferi za: sport od značaja za FBiH, kulturu od značaja za FBiH, institucije nauke i kulture od značaja za BiH, obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, mlade i transfer za podršku mobilnosti umjetnika/ca) izvršena najvećim dijelom bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija, zbog čega se izbor korisnika u najvećoj mjeri zasnivao na subjektivnoj ocjeni članova komisije za bodovanje pristiglih zahtjeva – navodi se u revizorskom izvještaju.

Zamjerke revizora

Tako su se iz Federalnog ministarstva kulture i sporta vodili uopćenim i nemjerljivim kriterijima poput, primjerice, značaja projekta za razvoj kulture i umjetnosti u internacionalnim okvirima i saradanja s drugim sličnim udrugama i organizacijama na međunarodnom nivou, a što je opet razrađeno na više potkriterija, vlasništvo objekta, preporuka stručnjaka o značaju projekta…

Jedan od primjera koji je istaknut je program „Djelatnosti sportskih saveza konstituiranih na nivou BiH i FBiH“, gdje je poseban kriterij bio broj sportskih klubova članova sportskog saveza: „U pojedinim aplikacijama utvrđeno je da su za ovaj kriterij bodovani sa 20 bodova (Rukometni savez FBiH i Rukometni savez Herceg-Bosne) iako je konstatovano da savezi ne broje preko 50 sportskih klubova, a što je navedeno u izjavama.“ 

Imali su revizori zamjerke i na dodjelu interventnih sredstava u iznosu od 370.000 KM, jer nisu mogli potvrditi ispunjenost utvrđenih kriterija (hitnost, nepredviđenost i specifičnost programa/projekta), budući da su sredstva u najvećem broju slučajeva dodijeljena kao podrška manifestacijama koje se planiraju i održavaju svake godine (što dovodi u pitanje hitnost i nepredviđenost), te korisnicima koji nisu udovoljili prilikom dodjele iz redovnih sredstava transfera.

Sporna su i dodijeljena sredstva Sveučilištu u Mostaru:

Također, ne možemo potvrditi dodjelu sredstava bez primjene kriterija Sveučilištu u Mostaru za podršku programskim aktivnostima u iznosu od 50.000 KM. Navedeno ukazuje na to da nije osigurano transparentno i efikasno upravljanje budžetskim sredstvima u skladu s članom 39. Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2023. godinu.

Na sve ovo treba dodati da su revizori problematizirali i raspodjelu prikupljenih sredstava od igara na sreću za projekte „Promoviranje kulture“ i „Promicanje razvoja profesionalnog i amaterskog sporta u cilju povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate“, u iznosu od 1.456.918 KM: – Izvršena je najvećim dijelom bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija i za koje nije definisana dokumentacija, odnosno dokaz o njihovom ispunjavanju, nije osigurano transparentno i efikasno upravljanje budžetskim sredstvima u skladu s članom 4. Zakona o budžetima u FBiH – navedeno je.

 Za bazen u Mostaru samo 32,5%  planiranih sredstava 

Prema navodima revizora, kapitalni transferi planirani su u iznosu od 26.300.000 KM, a realizirani u iznosu od 15.950.000 KM, što je tek 60,64% od plana. Tu se ističe projekat Izgradnje bazena u Mostaru, za koji je budžetom FBiH za 2023. godinu odobreno 8.000.000 KM, a realizirano samo 2.600.000 KM.

U izvještaju je istaknuto kako uopće nije prezentirana dokumentacija na osnovu koje je Federalno ministarstvo kulture i sporta planiralo potrebna sredstva, niti su detaljno obrazloženi opis i ciljevi ovih programa. Također, nije utvrđena spremnost projekata za realizaciju i izvršena procjena radova i usluga koji će se realno izvršiti u posmatranom periodu, a to je i osnovni razlog što realizacija ne prati utvrđeni plan utroška sredstava.

Na kraju recimo i da su revizori imali zamjerke i kada je riječ o provođenju javnih nabavki: – Konstatujemo da provođenje javnih nabavki nije vršeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u dijelu prethodne provjere tržišta u svrhu pripreme nabavki i informisanja privrednih subjekata o zahtjevima u vezi s nabavkama, sačinjavanja tenderske dokumentacije, te osiguravanja pravične i aktivne konkurencije, s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava – naveli su revizori.

(zurnal.info)

The post MINISTROVANJE SANJE VLAISAVLJEVIĆ: Sedam miliona maraka podijeljeno subjektivno, bez jasnih kriterija appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?