Digitalna transformacija ključna za ekonomski napredak

Digitalna transformacija ključna za ekonomski napredak

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća ključna je za ekonomski napredak i pripremu za budućnost, a kompanije iz BiH, koje posluju s globalnim partnerima, zavise od digitalnih rješenja koja omogućavaju i unapređuju partnerske odnose, izjavila je danas u Sarajevu programski menadžer NJemačke organizacije za međunarodnu saradnju /GIZ/ Eva Ner.

Digitalna transformacija ključna za ekonomski napredak

FOTO: Pixabay

“Iako su inovacije i digitalna rješenja neophodna, mnoge kompanije ne znaju kako ih samostalno implementirati, zbog toga smo se fokusirali na podizanje svijesti i obuku, pružajući priliku više od 700 kompanija da nauče o digitalnim rješenjima“, istakla je Nereva na konferenciji “Digitalna transformacija i nove poslovne prilike za mala i srednja preduzeća”.

Ona je navela da je GIZ, uz podršku konsultantske kuće “Luvent” iz NJemačke, te stručnjaka iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH, pomogao preduzećima da razumiju i sprovedu procese digitalizacije.

Šef projekta i predstavnik “Luventa” Siniša Begović rekao je da je cilj bio da se radi na podizanju svijesti i važnosti digitalizacije i digitalne transformacije preduzeća, ali i inovacija.

Sproveli smo, između ostalog, i dvije studije o nivou prihvatanja digitalizacije i digitalne transformacije u BiH i sproveli dvije studijske posjete za prenos znanja između Hrvatske i BiH, a u septembru je planirana razmjena znanja NJemačke i BiH“, naveo je Begović.

Na današnjoj konferenciji predstavljene su aktivnosti “Luventa”, koji je u proteklom periodu radio sa kompanijama u BiH na edukaciji o digitalnoj transformaciji, te pružanju kvalitetnih rješenja za izazove održivog ekonomskog, društvenog i ekološkog razvoja.

Ovaj događaj organizovan je u okviru projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH”, koji sufinansiraju EU i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj NJemačke, a sprovodi GIZ.

Učesnici su tokom konferencije imali priliku upoznati se o najefikasnijim tehnikama i metodama za primjenu alata za prenos znanja, te čuti neke od primjera dobre prakse u digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća u BiH.

Srna

 

Чланак Digitalna transformacija ključna za ekonomski napredak се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?