Da li je strah od vještačke inteligencije opravdan?

Da li je strah od vještačke inteligencije opravdan?

Link na izvornu vijest

Vještačka inteligencija (AI) izaziva niz reakcija u javnosti, među kojima dominira strah. Ključno pitanje je: Da li je ovaj strah opravdan?

O toj temi razgovarali smo sa Seadom Delalićem na marginama XXIII Međunarodnog simpozija “Bri(d)ge” koji se u organizaciji konsultantske kuće Revicon održava u Neumu 12-14. juni 2024. Delalić je docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

“Jedna od glavnih preokupacija javnosti je mogućnost gubitka kontrole nad AI sistemima. Scenariji gdje AI postaje samosvjestan i autonomno donosi odluke često su tema rasprava i spekulacija. Međutim, realnost je da su AI sistemi i dalje ograničeni i dizajnirani prvenstveno kao alati. Njihova svrha je da pomognu, a ne da zamijene ljude,” istaknuo je.

Delalić je objasnio kako je jedan od realnih problema u ovom trenutku strah od nepoznatog, koji inicira niz pitanja o automatizaciji velikog broja poslova. Posljedica toga je ekonomska nesigurnost i socijalne promjene.

“Pitanje je koliko je ovaj strah opravdan. AI je alat koji, poput drugih alata, može biti korišten za dobre i loše svrhe. Iako AI već ima značajan utjecaj na različite industrije, mnogi strahovi su temeljeni na percepcijama i predviđanjima, a ne na činjenicama”, ističe Delalić.

AI će nesumnjivo nastaviti da mijenja način na koji radimo. Procenat automatizacije poslova, zavisi od više faktora – od količine i kvaliteta prikupljenih podataka, cijene automatizacije, učestalnosti i specifičnosti poslova, kao i šireg interesa za automatizaciju. Istraživanja pokazuje da 46% zadataka u administraciji može biti automatizovano, ali da je taj procenat svega 6% u oblasti građevine.

“Najpogodniji za automatizaciju su fabrički rad ili rutinski administrativni poslovi. Realna mogućnost primjene postoji i u administraciji u HR ili knjigovodstvu, medicini i inženjerstvu. Najmanju mogućnost primjene AI ima u kreativnim poslovima, poslovnom savjetovanju i istraživačkom radu,” objašnjava Delalić.

Tvrdnju da je strah od AI neopravdan, Delalić objašnjava potrebom za ljudskim kontaktom i pitanjem odgovornosti.

“U mnogim zanimanjima, lični kontakt je nezamjenjiv, kao što su doktori, profesori ili savjetnici. Drugo, pitanje odgovornosti se provlači kroz brojna zanimanja i predstavlja jednu od glavnih prepreka za punu upotrebu AI. Ko je odgovoran ako AI sistem napravi grešku? Zbog toga, AI sistemi uglavnom pomažu, ali konačne odluke donose ljudi,” zaključio je Delalić.

Naš sugovornik naglašava da će radnici, bez sumnje, morati razvijati nove vještine i prilagoditi se novim tehnologijama kako bi ostali konkurentni na tržištu.

“AI donosi promjene, ali njen pravi potencijal leži u sposobnosti da nadopuni, a ne zamijeni ljudske sposobnosti. Stoga čvrsto vjerujem da je budućnost u saradnji odnosno sponi AI i ljudi,” zaključuje Delalić.

The post Da li je strah od vještačke inteligencije opravdan? first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?