NA ZGRADI GOETHE INSTITUTA Nasilničke poruke nakon prve večeri Mjeseca ponosa

NA ZGRADI GOETHE INSTITUTA Nasilničke poruke nakon prve večeri Mjeseca ponosa

Link na izvornu vijest

Ne tolerišemo više niti jednu jedinu mrzilačku poruku, prijeteći komentar, niti nasilničko ponašanje.  Dosta je!  Ustanimo svi i sve u zaštitu LGBTIQ+ osoba, ustanimo svi i sve zajedno u zaštitu ljudskih života – naveli su organizatori

Nakon što je sinoć u Goethe-Institutu u Sarajevu počeo Mjesec ponosa Bh. povorke jutros su na zgradi osvanule nasilničke poruke.
Mjesec ponosa otvoren je izložbom pod nazivom “Čestitke, sramite se!”, koja na na brutalan i eksplicitan način stavlja u prostor mrzilačke, prijeteće i nasilničke poruke koje je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa primao zadnjih 5 godina, kako kroz svoje društvene mreže, tako i kroz privatne profile članova/ica povorke.
Ti komentari oslikavaju homofobno, nasilničko društvo u kom LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive i s čim se suočavaju i bore. Bore se uzdignute glave, nedopuštajući takvima da ih pokolebaju i unište. Hrabro i ponosno LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive svoje autentične živote. A onda nas jutros dočekaju ponovo nasilničke poruke i vandaliziranje objekata. Od koga – pa upravo tih istih nasilnika koji će danas pisati prijetnje na internetu, a sutra na zidovima zgrada, dok će prekosutra te namjere pokušati ostvariti kroz fizičke napade na LGBTIQ+ osobe. Takav je bio slijed prošle godine u Banjaluci saopćili su iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.
Oni su pozvali MUP KS da adekvatno i brzo reaguje na zaustavljanju i sprječavanju ovih grupa da nastave svoje djelovanje, dok ne bude kasno. Pozivaju i sve ostale nadležne institucije da se uključe u borbu protiv ovakvog nasilničkog ponašanja, da javno reaguju i osude, te da rade svoj posao na prevenciji nasilja.
A mi poručujemo da je već krajnje vrijeme. Ne tolerišemo više niti jednu jedinu mrzilačku poruku, prijeteći komentar, niti nasilničko ponašanje.  Dosta je!  Ustanimo svi i sve u zaštitu LGBTIQ+ osoba, ustanimo svi i sve zajedno u zaštitu ljudskih života – navedeno je.
Organizatori su uputili svima poziv da im se pridruže u obilježavanju Mjeseca ponosa. U utorak (18. juna) u 19 sati u kinu Meeting point na projekciji filma “Vilinski vrt”, u srijedu (19.juna)  u 12h u FG Bistro i bar na promociji knjige Aleksandra Hemona, 20.juna u 17h u DKC Sarajevo na diskusiji i predstavljanju istraživanja, te u petak (21. juna) u 18:30 ponovo u Goethe-Institutu na queer refleksijama na filmu.
– Važno je da budete podrška i kroz događaje, jer oni ne smiju biti zaustavljeni.  I podjednako je važno da svi i sve budete sa nama 22. juna na petoj Bh. povorci ponosa – saopćeno je.

The post NA ZGRADI GOETHE INSTITUTA Nasilničke poruke nakon prve večeri Mjeseca ponosa appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?