Gejts investirao više od milijarde u nuklearku: “Uložiću i još više”

Gejts investirao više od milijarde u nuklearku: “Uložiću i još više”

Link na izvornu vijest

NJUJORK – Bil Gejts je rekao da je spreman da uloži milijarde dolara u projekat nove generacije nuklearne elektrane u američkoj saveznoj državi Vajoming, kako bi zadovoljio rastuće američke potrebe za električnom energijom.

Gejts investirao više od milijarde u nuklearku: “Uložiću i još više”

FOTO: businessinsider

Tera pauer LLC (TerraPower LLC), startap koji je osnovao Gejts, otvorio je teren za izgradnju svog prvog komercijalnog reaktora prošle sedmice u Vajomingu, gdje se gasi elektrana na ugalj, rekao je milijarder i saosnivač Majkrosofta na televiziji CBS. Tera pauer je istraživao jednostavnije, jeftinije reaktore od 2008. i očekuje da će novi reaktor završiti 2030. godine, prenosi Investitor.me.

“Uložio sam više od milijarde, a uložiću još”, rekao je Gejts, šesta najbogatija osoba na svijetu, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Elektrana Tera pauer, koja ima podršku američkog Ministarstva energetike, prvobitno se očekivala da će biti operativna 2028. Ali to bi značilo oslanjanje na gorivo iz Rusije, što je “sada neprihvatljivo”, rekao je Gejts CNN-u.

Dizajn reaktora koristi tečni natrijum kao rashladno sredstvo, a ne vodu i uključuje rastopljenu so koja može da skladišti toplotu kako bi povećala svoj učinak. Tera pauer planira da nabavi gorivo za reaktore iz SAD i njihovih saveznika, rekao je Gejts.

“Ugalj nadmašuje prirodni gas. I zato ono što moramo da uradimo jeste da se efikasno takmičimo sa prirodnim gasom”, rekao je Gejts za CNN.

Nuklearna energija bez ugljenika sve se više smatra ključnim dijelom borbe protiv klimatskih promjena, pa sve više kompanija promoviše manje reaktore. Prošle godine 25 zemalja na konferenciji o klimatskim promjenama COP28 u Dubaiju izjavilo je ambiciju da utrostruči nuklearni kapacitet, navodi Blumberg NEF.

SEEbiz

Чланак Gejts investirao više od milijarde u nuklearku: “Uložiću i još više” се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?