Od Delminija do Salone – otvorenje izložbe Delmati: snaga zajedništva

Od Delminija do Salone – otvorenje izložbe Delmati: snaga zajedništva

Link na izvornu vijest

Koliko čovjek ovisi o zemlji i prostoru u kojem živi? Kaže se da je čovjek jednak zemlji na kojoj obitava; gostoljubiv, širokogrudan, grub, tvrdoglav, težak. Zasigurno, nečiji je identitet uvelike ovisan i o uvjetima koji predstavljaju prostor, povijest i kultura. Ako ni s čim drugim, narod naših prostora može se podičiti upravo time – jednoj dugoj povijesti premreženoj različitim slojevima kultura i tradicija koje se nadovezuju, slažu jedna na drugu i koje su izgradile mozaik našeg identiteta. Priču o ovoj dugoj povijesti prenijela je upravo izložba „Delmati: snaga zajedništva“ otvorena u petak, 14. lipnja, u Franjevačkom muzeju Tomislavgrad, govoreći pritom o nasljeđu kulturnog identiteta kojega baštinimo prvenstveno preko imena jedne čitave regije – Dalmacije, piše ferata.hr.

‘Izložba priča priču o Delmatima koju želimo približiti široj javnosti te na taj način upoznati vlastiti identitet. Naša djeca ne znaju tko su oni po kojima je Dalmacija dobila svoje ime i ovim projektom mi muzealci dajemo svoj obol obrazovnom sustavu. Po prvi puta javnosti su predstavljeni materijali koji su se do sada čuvali u čuvaonicama naših muzeja. Uz iznimno zanimljivu i reprezentativnu građu, izložba je pripremljena po najmodernijim standardima i vjerujemo da će biti zanimljiva svima’, izjavila je Daria Domazet, ravnateljica Muzeja Cetinske krajine – Sinj, ujedno i koordinatorica projekta u Republici Hrvatskoj.

Kao dio obimnog projekta Delmati: snaga zajedništva, u kojemu sudjeluje čak 11 institucija, financiran od strane Ministarstva kulture i medija te Splitsko-dalmatinske županije, izložba je svoj put započela u Franjevačkom muzeju Tomislavgrad,  a razlog tomu je pretpostavka znanstvenika da se na tlu Duvanjskog polja nalazio i glavni grad Delmata – Delminij. Na samoj su izložbi radili brojni znanstvenici i muzealci iz: Muzeja Cetinske krajine – Sinj, Arheološkog muzeja u Splitu, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Muzeja grada Kaštela, Muzeja grada Šibenika, Zavičajnog muzeja u Imotskom, Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – Livno te Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Doprinos izložbi dali su i Arheološka franjevačka zbirka iz Sinja, Franjevačka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, Franjevačka zbirka u Imotskom te Sveučilište u Mostaru. Autori izložbe kustosi su navedenih muzeja koji su dvogodišnjim radom i trudom izložbu podigli na viši nivo, a oni su: Daria Domazet, Stipan DilberAnđela Vrca, Anita LibrenjakDanijela Petričević BanovićSanja Budić-LetoAnte JurčevićIvan ŠutaMiroslav KatićMarija Marić BakovićAna MarićEmil Podrug i Tino Tomas. Glazbenu podlogu izložbe skladao je umjetnik Petar Radović s glazbenicima naziva Sica. Petar Radović ujedno je i autor prekrasnih likovnih elemenata čitave izložbe. Za prostornu koncepciju i dizajn zasluge preuzima etablirani dizajnerski dvojac Damir Gamulin i Antun Sevšek, dok je katalog i vizualni identitet projekta izradio nagrađivani dizajner Stjepko Rošin.

‘Kroz ovaj opsežan projekt po prvi puta predstavlja se izložba i projekt Delmati u kojem se, brišući današnje administrativne granice, ujedinjuju institucije iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine prezentirajući zajedničko, delmatsko, kulturno naslijeđe. Snaga zajedništva, naznačena u samom imenu projekta označava nesalomljivost Delmata koje Rimljani nisu uspjeli pokoriti čak 150 godina, a zajedništvom uz međuinstitucionalnu suradnju naglašavamo i zajednički kulturni identitet cijelog jednog većeg prostora od onoga koji danas nazivamo Dalmacijom. Prostor je to od Kupreške visoravni do mora, odnosno Salone, a koji danas obuhvaća dvije države. Ovim projektom brišemo geopolitičke granice i ponovo se ujedinjujemo predstavljajući po prvi puta život i duh Delmata’, na samom otvorenju izjavio je kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad Stipan Dilber, koordinator projekta u Bosni i Hercegovini, dodajući da nijedna izložba nije ista. Na svakoj će u fokusu biti stavljen jedan aspekt života Delmata da bi veliki finale bio sljedeće godine upravo u Splitu.

Atmosferu svečanog otvorenja izložbe jazz skladbama je oplemenio orkestar Hrvatskog glazbenog društva „Vitezovi sv. Jurja“ iz Kaštel Sućurca, a svečanosti događaja doprinijela je velikodušnom donacijom i Vinarija Delmati iz Vrgorca. Brojnoj duvanjskog publici u izvanrednom ambijentu dvorišta Franjevačkog samostana i Bazilike obratili su se koordinatori i autori izložbe Daria Domazet i Stipan Dilber te Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu, i Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja grada Kaštela. Pozdravne govore održali su i fra Bože Milić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu, i načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić, obojica u ulozi domaćina. U ime župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, glavnog organizatora i financijera projekta i izložbe, Splitsko-dalmatinske županije, pozdrave je uputila i pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet, Matea Dorčić koja  je i otvorila samu izložbu.

‘U narednih godinu dana pratimo prirodni put Delmata od Delminija do Salone te pozivamo sve zainteresirane na ovo putovanje. Nakon otvorenja u Tomislavgradu, u kolovozu nastavljamo u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, potom u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno, da bi sljedeće godine u proljeće velika završnica bila u Arheološkom muzeju u Splitu’, poručuju organizatori izložbe i pozivaju sve posjetitelje na praćenje ove izvanredne izložbe i projekta.

Post Od Delminija do Salone – otvorenje izložbe Delmati: snaga zajedništva je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?