U projekt produljenja i poboljšanja životnog vijeka stanovništva u BiH uključuje se 25 gradova i općina

U projekt produljenja i poboljšanja životnog vijeka stanovništva u BiH uključuje se 25 gradova i općina

Link na izvornu vijest

Švicarska će za provedbu ovog projekta u iduće četiri godine podijeliti bespovratna sredstva od oko 11 milijuna maraka

Prosjek starosti stanovništva Europske unije je 81,5 godina. U Hrvatskoj, mediteranskoj i srednjoeuropskoj zemlji, ljudi žive ispod tog prosjeka, odnosno 78,8 godina. BiH se nalazi negdje na sredini liste. Naime, prema posljednjim podacima koje je u svojoj publikaciji “Žene i muškarci u BiH” objavila Agencija za statistiku BiH, očekivano trajanje života pri rođenju u 2022. je 77,5 godina za žene i 73,1 godina za muškarce. Najveći neprijatelj stanovništva ove zemlje još uvijek su velike količine stresa, nedovoljno kretanje, konzumiranje duhanskih proizvoda i alkohola te nezdrava hrana, što je vidljivo iz najčešćih uzročnika smrtnosti.

Vizija društva

Naime, žene u ovoj zemlji najčešće umiru od posljedica moždanog, a muškarci od posljedica srčanog udara. Produljiti životni vijek stanovništva, smanjiti masovne nezarazne bolesti, ograničiti broj zatvorenih objekata u kojima je dopuštena konzumacija duhanskih proizvoda, pojačati svijest o važnosti prevencije samo je dio ciljeva novog projekta, čija provedba uskoro počinje u dijelovima BiH. Riječ je o projektu “Zdrave zajednice u BiH” koji provodi Institut za populaciju i razvoj (IPD) te bi trebao trajati nekoliko godina, a u njemu će sudjelovati 25 općina i gradova iz cijele zemlje. Predstavljanje projekta upriličeno je ovih dana na konferenciji “Zdrave zajednice u BiH” u organizaciji Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS-a te uz prisutnost predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva, Instituta za populaciju i razvoj (IPD), gradonačelnika/načelnika i lokalnih institucija iz 25 lokalnih zajednica, kao i uz podršku vlade Švicarske. Kako je rečeno ovom prilikom, projekt “Zdrave zajednice” će u budućem razdoblju na lokalnoj razini podrazumijevati aktivnosti i angažman cjelokupne zajednice u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja stanovništva, aktivan rad na promociji zdravlja i prevenciji bolesti te stvaranje okružja koje utječe pozitivno na zdravlje stanovništva. Pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva Goran Čerkez kazao je da projekt “Zdrave zajednice u BiH” predstavlja više od projekta. Istaknuo je kako je riječ o viziji društva u kojem želimo živjeti. – S kreatorima politike na lokalnoj razini pokušat ćemo promijeniti svijest građana, ali i utjecati na cjelokupno planiranje s lokalnim zajednicama kako bismo stvarali pozitivno okružje koje utječe na zdravlje – kazao je ovom prilikom Čerkez.

The post U projekt produljenja i poboljšanja životnog vijeka stanovništva u BiH uključuje se 25 gradova i općina first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?