POVORKA PONOS U SUBOTU Volim da se ne bojim

POVORKA PONOS U SUBOTU Volim da se ne bojim

Link na izvornu vijest

Ovogodišnja Povorka će biti najglasnija u borbi protiv opresije i nasilja nad LGBTIQ+

Peta bh. Povorka ponosa bit će održana u subotu (22. juna) u Sarajevu.

Organizatori su saopćili kako okupljanje počinje kod Historijskog muzeja  – od 16 do 18 sati, kada Povorka kreće ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića do krajnjeg odredišta Trga Susan Sontag.

Ovogodišnja Povorka će biti najglasnija u borbi protiv opresije i nasilja nad LGBTIQ+– ističu organizatori.

Nasilje stvara strah

Da je podrška drugih ljudi bitna u sprječavanju nasilja i stvaranju osjećaja sigurnosti, ukazuju i lična iskustva LGBTIQ+ osoba.

Kada se nasilje se ne dešava isključivo vama može stvoriti strah – istaknuto je.
Potrebno je raditi na smanjenju govora mržnje koji čini živote LGBTIQ+ osoba nesigurnim u BiH, ističe Anisa Pračić-Šehić, članica Organizacionog odbora Povorke.

I dalje ostaje naš zahtjev da se Zakon uskladi sa evropskim standardima i da se poštuje pravo na protest. Mi se čvrsto nadamo da će, kada izmjene i dopune dođu na dnevni red, biti u duhu pozitivnih praksi evropskih standarda koji olakšavaju pravo na protest marginaliziranih i obespravljenih grupa u borbi za ljudska prava, bez dodatnih, vrlo zahtjevnih mjera – istakla je.

Ove godine, bh. Povorka ponosa zato u fokus stavlja lična iskustva LGBTIQ+ osoba. Oni glasno govore o svojim iskustvima, različitim oblicima nasilja koje su preživjele, posljedicama koje je ono ostavilo na njih, te kako i gdje pronalaze snagu da i dalje ponosno i autentično žive.

Cilj kampanje jeste ukazivati na činjenicu da se LGBTIQ+ osobe i dalje suočavaju sa različitim oblicima nasilja, te doprinijeti društvenom i političkom, javnom i privatnom, smanjenju nasilja nad LGBTIQ+ osobama.

 

Volim da se ne bojim

Ponosne i ponosni smo da su LGBTIQ+ osobe ove godine izašle pred kamere i ispričale svoja iskustva o preživljenom nasilju, te poslale snažne i ohrabrujuće poruke da ne odustaju od življenja svojih autentičnosti.

Kampanja je temeljena na temi ovogodišnje povorke i sloganu “VOLIM da se ne bojim” kako bi doprinijela našoj snažnoj težnji ka oslobođenju i životu koji uvažava potpuni integritet svake individue. Cilj je prevenirati nasilje u društvu, koje nažalost, kulturu nasilja gaji kao normalan i opšteprihvaćen standard življenja. Društvena zajednica u kojoj je izvršena normalizacija nasilja ostavlja dugoročne posljedice upravo na to društvo, jer ugrožava integritet i prava svakog čovjeka, koja se temelje na tome da svi i sve budemo slobodni_e i živimo dostojanstven život u otvorenim i inkluzivnim sredinama – saopćili su organizatori.

Vizualno rješenje ovogodišnje teme i slogana predstavlja osnovni iskaz ljubavi: poljubac, kojeg otkriva poderana traka. Jedna od osnovnih ljudskih emocija jeste ljubav, a potreba je iskazati je. Zar i u 2024. godini iz straha moramo sakrivati poljupce?

 

The post POVORKA PONOS U SUBOTU Volim da se ne bojim appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?