ZAVRŠENA POVORKA PONOSA: Ovo je protest, ovo je ponos, ovo je sloboda, ovo je ljubav

ZAVRŠENA POVORKA PONOSA: Ovo je protest, ovo je ponos, ovo je sloboda, ovo je ljubav

Link na izvornu vijest

Nemojte se praviti da ne postojimo. Zahtjevamo da prepoznate naše porodice u zakonodavstvu. Mi već pet godina ističemo potrebu za donošenjem zakona za istospolna partnerstva što je sramota naših institucija što ga ne donose jer naše porodice dijele iste porodične vrijednosti kao i vaše. I naše porodice su svetinje, poštovanje i ljubav – to je dom – poručeno je

Volim da se ne bojim“, slogan je ovogodišnje, pete Bh. povorka ponosa koja je održana u Sarajevu.

Okupljanje je počelo kod Historijskog muzeja, gdje je nekoliko hiljada sudionica i sudionika uputilo poruke ljubavi, podrške LGBTQ osobama, poruke protiv diskriminacije, nejednakosti.

Ovo je protest, Ovo je ponos, Ovo je sloboda, Ovo je ljubav, Free, free Palestine – pisalo je na transparentima.

Zaustaviti nasilje

Anisa Pračić Šehić, članica Organizacionog odbora, istakla je kako se već godinama ističu isti zahtjevi, ali bez rezultata.

Želimo poslati poruku da se zaustavi nasilje na LGBTQI osobama, ali i svim drugim marginaliziranim grupama u bh. društva jer mi nažalost gajim kulturu nasilja – kazala je.

Zaustaviti kulturu nasilja

Upitala je do kada će vladati šutnja dok se vrši opresija nad LGBTQI osobama.

Kada naše slobode postaju instrumenti nečijeg nasilja, kada moramo birati ulice kojima ćemo se šetati, kada biramo mjesta na kojima ćemo moći u miru i bez straha popiti kafu. Nasilje se vrši nad nama kada nas prisiljavaju da moramo šutjeti o našoj autentičnosti da bismo dobili šansu za zaposlenje. Prisiljavaju nas na šutnju i skrivanje sa porodičnim okupljanjima. Mi nismo nasilnici i nasilnice. Mi smo osobe koje trebaju i moraju biti ravnopravne po svim parametrima. Sve ove ulice su naše i sva porodična okupljanja su i naša porodična okupljanja. Mi imamo pravo jednake šanse pri zapošljavanju jer naša seksualna orjentacija i identitet nisu mjerilo naših kompetencija i vještina – istakla je Pračić Šehić.

Ne želimo čekati na naša prava

Kao i svake godine iz Bh. povorke ponosa stigli su zahtjevi.

Šetnja dostojanstva

Zahtijevamo da donesete Zakon o javnim okupljanjima po evropskim standardima i pridružite se porodici pozitivnih praksi i omogućite pravo protesta kao instrumenta obespravljenih i marginaliziranih grupa da se čuje njihov glas. Ne želimo više čekati na jedno od osnovnih prava, a to je pravo na porodičan život. 

Nemojte se praviti da ne postojimo. Zahtjevamo da prepoznate naše porodice u zakonodavstvu. Mi već pet godina ističemo potrebu za donošenjem zakona za istospolna partnerstva što je sramota naših institucija što ga ne donose jer naše porodice dijele iste porodične vrijednosti kao i vaše. I naše porodice su svetinje, poštovanje i ljubav – to je dom. Danas glasno poručujemo da ne pristajemo na vašu tromost kada tražimo zaštitu od nasilnika koja je prividna koja traje koliko i kazna za počinioca. 

Zahtijevamo da donesete izmjene Krivičnog zakona gdje će precizno biti navedeno djelo koje potiče na mržnju i javno izazivanje te poticanje na mržnju na osnovu rodnog i seksualnog identiteta. Nismo niti ćemo ikada biti izolovani dio društva već ćemo biti sastavni dio bh. društva i svih gradova širom naše države – navedeno je.

Ponovljene poruke

S Povorke je ponovljena poruka:

Volimo da se ne bojimo što smo ponosni. Naš ponos nije sram društva, naš ponos je dika države. Zahtijevamo da omogućite transrodnim osobama promjenu oznake spola bez obzira na to da li su transrodne osobe odlučile da skroz prođu tranziciju promjene spola ili ne.  Nije na vama da odlučujete i dajete dozvolu tijelu i rodnom identitetu. Volimo da postojimo kao transrodne, nebinarne i aseksualne osobe jer smo svi autentični građani i građanki koji doprinose progresivnom, ekonomskom, kulturnom i političkom razvoju ovog društva. Želim poslati poruku s ovog mjesta institucijama da spriječe femicid jer na desetine žena je ubijeno u posljednjih nekoliko godina dok se vi ograđujete od propusta u sistemu kojeg ste vi takog napravili i izražavate saučešće.  Trebate zaustaviti femicid kako bi se svaka žena osjećala sigurnom. Mi nismo izabrali fašizam već antifašizam i zato ponoso mašemo našim zastavama jedinstva, slobode, ravnopravnosti, autentičnosti i ljubavi. Zato ponosno kažemo da volimo da se ne bojimo – poručeno je.

Upućene snažne poruke

Pismo člana Organizacionog odbora pročitao je mladić koji se zbog straha i dalje ne usuđuje javno pojaviti na povorci.

Podrška i ljubav

Tokom današnje Povorka i šetnje od Muzeja do Trga Susan Sontag kroz glavnu sarajevsku saobraćajnicu nije bilo incidenata. Samo podrška, poljupci, dijeljenje ljubavi.

Na kraju je sve učesnike i učesnike ispred Narodnog pozorišta dočekala pjesma, nezvanična himna O bella ciao, te su Srđan Jevđević, DJ Cielo Hemon i DJ Marie Cherie zabavljali prisutne.

Jake policijske snage osiguravali su povorku.

 

The post ZAVRŠENA POVORKA PONOSA: Ovo je protest, ovo je ponos, ovo je sloboda, ovo je ljubav appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?