Inflacija u Srpskoj u maju 0,2 odsto

Inflacija u Srpskoj u maju 0,2 odsto

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj mjerene indeksom potrošačkih cijena u maju su bile niže za 0,2 odsto u odnosu na april, dok su u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku više za 2,3 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Inflacija u Srpskoj u maju 0,2 odsto

Foto: Pixabay

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Najveći godišnji rast cijena u maju zabilježen je u odjeljku restorani i hoteli 6,8 odsto usljed povećanja cijena u grupi usluge smještaja od 13,5 odsto, zatim u odjeljku ostali proizvodi i usluge 4,8 odsto usljed viših cijena u grupi usluge lične higijene od 9,3 odsto.

U odjeljku alkoholna pića i duvan u maju je zabilježen godišnji rast cijena od 4,6 odsto zbog povećanja u grupi pivo od 9,3 odsto, zatim u odjeljku rekreacija i kultura od 4,2 odsto usljed viših cijena u grupi knjige i udžbenici od devet odsto.

Povećanje od 4,1 odsto zabilježeno je u odjeljku prevoz usljed viših cijena u grupi prevoz željeznicom od 21,6 odsto, slijedi odjeljak zdravstvo sa višim cijenama od 2,7 odsto zbog povećanja u grupi medicinski proizvodi, pribor i oprema od 5,7 odsto,

Do godišnjeg rasta cijena u martu došlo je i u odjeljku namještaj i pokućstvo za 2,2 odsto usljed viših cijena u grupi popravak aparata za domaćinstvo od 43,4 odsto, dok je u odjeljku stanovanje zabilježen rast od dva odsto zbog povećanja cijena u grupi rente stanara od 16 odsto.

Rast od 1,6 odsto zabilježen je u odjeljku komunikacije usljed viših cijena u grupi telefonske i telekomunikacione usluge od 1,7 odsto, povećanje od 1,3 odsto zabilježeno je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića zbog viših cijena u grupi mineralna voda i sokovi od 9,7 odsto.

U grupi voće došlo je do povećanja godišnjih cijena u martu za sedam odsto, a u odjeljku obrazovanje za 0,8 odsto.

Niže cijene na godišnjem nivou u maju zabilježene su u odjeljku odjeća i obuća za 6,8 odsto zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće. Srna

Чланак Inflacija u Srpskoj u maju 0,2 odsto се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?