Dr. Jurić: Kako preživjeti ljetne vrućine, ali i denga groznicu?

Dr. Jurić: Kako preživjeti ljetne vrućine, ali i denga groznicu?

Link na izvornu vijest

Dr. Jurić: Kako preživjeti ljetne vrućine, ali i denga groznicu?

Ljeto se najčešće povezuje uz odmor, boravak na otvorenom i izlaganje sunčevim zrakama uz vodene površine. Osim toplog vremena i kupanja, najtoplije doba godine sa sobom donosi i brojne opasnosti za organizam najosjetljivijih dobnih skupina, a to su u prvom redu najmlađe, a i starije osobe. Tijekom ljetnih mjeseci važno je zaštiti zdravlje i poznavati najčešće opasnosti kojima možemo biti izloženi.

Posljednje desetljeće svjedoci smo pojave toplinskih valova tijekom ljetnih mjeseci koji traju dulje vremensko razdoblje i kod kojih je kretanje dnevnih i noćnih temperatura iznad kritičnih za optimalno funkcioniranje ljudskog zdravlja (dnevne temperature veće od 32 °C, a noćne veće od 24 °C). Kada u određenim područjima zemlje postoji 70% vjerojatnosti da će temperature zraka porasti iznad 35 °C (ali to ovisi i o zahvaćenoj regiji) proglašava se upozorenje na pojavu toplinskih valova koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje i putem javnih objava šalju preporuke o zaštiti od velikih vrućina. Zamijećeno je da se najveći broj smrti događa u prva dva dana nakon pojave visokih temperature i kada one potraju dulje vrijeme. Iz tog razloga je važno pratiti njihova kretanja i hidrometeorološke prognoze kako bi mogli organizirati svakodnevni život i izbjeći potencijalni rizik za zdravlje.

Visoke temperature, povećana vlažnost zraka, jaka sunčeva svjetlost, neugodni ubodi i ujedi insekata i životinja su opasni za organizam, a pogotovo za onaj oslabljen brojnim bolestima.

U posljednje vrijeme često se govori i o denga groznici. Riječ je o zaraznoj  tropskoj bolesti koju uzrokuje virus dengue. Simptomi uključuju temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima i karakterističan osip sličan ospicama. Kod manjeg broja oboljelih bolest se razvije u jedan od dva ozbiljnija oblika bolesti:

– denga hemoragijska groznica, sa simptomima krvarenja, smanjenog broja trombocita i izljeva krvi iz krvnih žila
– denga sindrom šoka, koji se manifestira izrazito niskim krvnim tlakom.

Kako preživjeti ljetne vrućine, ali i denga groznicu, doznale su Snježana Delić i Ana Pujić u razgovoru s ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke dr. Andreom Jurić.


Objava Dr. Jurić: Kako preživjeti ljetne vrućine, ali i denga groznicu? pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?