Dženana Alađuz: Bošnjački Čak Noris na talasu umjetne inteligencije

Dženana Alađuz: Bošnjački Čak Noris na talasu umjetne inteligencije

Link na izvornu vijest

Nije mentalno zdravlje Rame Isaka, heroja i lava, jedino što me brine ovih dana. Drugim okom pratim najave da se u BiH ubrzano radi na razvoju umjetne inteligencije i da nam je sad zadnji voz da uskočimo u AI svijet. Da li su ti dušebrižnici svjesni da mi nismo savladali ni običnu inteligenciju (Zahiragić ganja golog glumca po trgu)?

Ne znam kako je vama, ali meni je ovih dana sve neka težina na plućima, a nije u pitanju novi grudnjak, niti mi je neki zgodni mladac pao na prsa tražeći savjet i toplu ruku.

Znate, ulazim u 50-te. Vrijeme kad bih trebala brinuti o efektima sile zemljine teže na jedan od mojih jačih assetta, gdje ću potrošiti silne milione koje kao aktivistica dobijam na lijepe oči i koje novo auto da kupim.

Ali ne. Ja sam prisiljena da brinem o drugim stvarima.

Kao što je pitanje ima li Ramo Isak, ministar i heroj, iskrenog prijatelja?

Ramo trči, leti, pliva…

Ramo Isak,na papiru ministar, a u stvarnosti bošnjački Čak Noris, u svom posljednjem uglazbljenom video saopštenju za javnost poručuje svekolikoj javnosti “Nismo se umorili, tek smo počeli, na jedno oko spavaju tvoji lavovi.”

I zaista, ni posljednji njegov kritičar ne može reći da Ramo Isak spava na lovorikama u ministarskom kabinetu Federalnog MUP. Dovoljno je otvoriti njegov Instagram nalog pa da se sam uvjeriš da Ramo Isak trči, leti, pliva, vozi, pjeva… Kako je moguće da ovaj skromni i samozatajni superheroj prevelikog srca sa previše farbe na bradi, nema iskrenog prijatelja koji će ga zaustaviti i reći, na njemu blizak način (dakle kroz pjesmu):

“hej stani, pričekaj, ljubav ima lažni sjaj,

ja to znam, probudi se i ne sanjaj.”

Jer  ova država, ili bar samo Federacija, koju ne voli niko kao Ramo Isak, jede svoju djecu. Bivši premijer FBiH je trenutno u zatvoru. Sadašnji premijer ko zna gdje je. Sarajevski heroj koji je `92-`95te hodao “ponosno i hrabro poput ratnika, Grbavicom, Čaršijom do Vratnika” šest godina je proveo na suđenju zbog tog ponosnog hoda… Da ima iskrenog druga do sad bi ga posavjetovao “drži se Ramo pumpi i aparata jer neće biti rata”.

Ako ima neka dobra duša što čita ovaj tekst neka napravi facebook grupu Prijatelj za Ramu Isaka, sevap bi bio…

Sve su na nama probali i usavršili

Nije mentalno zdravlje Rame Isaka, heroja i lava, jedino što me brine ovih dana.

Drugim okom pratim najave da se u BiH ubrzano radi na razvoju umjetne inteligencije i da nam je sad zadnji voz da uskočimo u AI svijet. Da li su ti dušebrižnici svjesni da mi nismo savladali ni običnu inteligenciju (Zahiragić ganja golog glumca po trgu)?

Najviše me brine fiskalno pitanje: da li mi uopšte trebamo ulagati u AI tj. da li bi to bile bačene pare? Mislim kod nas prolazi finta smišljena običnom inteligencijom da nam treba Agencija za istraživanje svemira. Mi nismo istražili jesmo li država ili nismo, gdje nam je originalni primjerak Dejtonskog sporazuma i od čega žive svi oni kojima se zbog sankcija ne uplaćuje plata a oni i dalje žive ko lordovi…a težimo svemiru.

Ja jednostavno ne vjerujem da postoji išta što može uraditi najbolja AI na svijetu a što naši lideri i najviđeniji ljudi već nisu probali na nama i usavršili. Koja bi to AI na svijetu upravljala najvećim kliničkim centrom u zemlji bez diplome? Pozvala svećenika da okadi poštu i hodžu da otvori pumpu? Formirala jedinu Trojku u svemiru koja ne otpušta dopamin i oksitocin? Smislila lik koji je po danu predsjednik Suda BiH a po noći Inspektor Dževdet? Dovela harmonikaša u Predsjedništvo, a drugog poslala u konzule?

Što bi rekli u Sarajevu …’ta će ta umjetna inteligencija?

 

 

 

 

 

The post Dženana Alađuz: Bošnjački Čak Noris na talasu umjetne inteligencije appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?