FERK odobrio poskupljenje električne energije od 10 posto

FERK odobrio poskupljenje električne energije od 10 posto

Link na izvornu vijest

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) odobrila je poskupljenje električne energije za kućanstva koja se opskrbljuju kod javnog opskrbljivača JP Elektroprivreda BiH. Prosječno poskupljenje električne energije za kućanstva iznosi 10,04 posto, a nove cijene počet će se primjenjivati od 1. kolovoza 2024. godine.

Generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić izjavio je u petak medijima u Mostaru  kako je ovo prvi korak FERK – a prema JP Elektroprivreda BiH nakon dugog niza godina, koji će uskladiti cijene prema krajnjim kupcima. Pojasnio je kako je  usklađivanje cijena nužno radi očuvanja energetske stabilnosti.

– Da biste imali stabilni energetski sektor vi morati imati stabilno poduzeće. Moramo imati financijska sredstva da održavamo naše elektrane, hidroelektrane, termoelektrane i to je ono što je u idućem razdoblju samo jedan korak i mi ćemo se truditi da ta naša proizvodna postrojenja budu maksimalno spremna i da odgovore zahtjevima naših krajnjih kupaca – kazao je Buljubašić.

Inače, za cijene električne energije u kategoriji kućanstva doći će do ukupnog prosječnog povećanja cijena 10,04 posto. U kategoriji ostala potrošnja na naponskoj razini 0,4 KV (kilovolt) ukupna prosječna cijena povećat će se 7,29 posto. Za kategoriju ostala potrošnja na naponskoj razini 0,4 kV za kupce I. tarifne grupe s priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat) doći će do povećanja ukupne prosječne cijene 4,78 posto.

Za kupce s priključnom snagom manjom od 23 kW, odnosno za kupce iz II. tarifne grupe povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,39 posto, za III. i IV. tarifnu grupu povećanje iznosi 10,07 posto, odnosno 11,07 posto, dok za V. tarifnu grupu iz kategorije ostala potrošnja povećanje ukupne prosječne cijene iznosi 9,13 posto.

Objava FERK odobrio poskupljenje električne energije od 10 posto pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?