Ova pića su posebno štetna za zdravlje crijeva

Ova pića su posebno štetna za zdravlje crijeva

Link na izvornu vijest

Održavanje uravnotežene ishrane je ključni dio održavanja optimalnog zdravlja crijeva i metabolizma.

Naša crijeva su dom za milijarde bakterija koje igraju ključnu ulogu u probavi, imunitetu, pa čak i regulaciji raspoloženja. Slično tome, na naš metabolizam, proces kojim naša tijela pretvaraju hranu u energiju, značajno utječe ono što konzumiramo.

Iako se često baziramo na hranu koju jedemo kako bismo održali zdrava crijeva i efikasan metabolizam, jednako je važno uzeti u obzir pića koja pijemo.

Određena pića mogu loše uticati na naše opće zdravlje. Nutricionisti su izdvojili dve opcije koje bi trebale izbjegavati ukoliko želimo održati dobro zdravlje crijeva i brz metabolizam.

1. Voćni sokovi

Voćni sokovi iz trgovine, iako se često smatraju zdravim izborom, mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine. “Komercijalni voćni sokovi mogu biti štetni za metabolizam i kontrolu težine zbog visokog sadržaja šećera i nedostatka vlakana“ – navodi se.

2. Energetska pića

Energetska pića su popularna zbog svoje sposobnosti podizanja razine energije, ali mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike, posebno kada su u pitanju naša crijeva.

“Energetska pića mogu biti štetna po zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja kofeina i šećera, kao i nazočnosti umjetnih zaslađivača i aditiva”, naglašavaju nutricionisti. Prekomijerni unos kofeina može pretjerano stimučirati probavni sustav, što dovodi do problema kao što su gastritis i refluks kiseline.

Nezavisne novine

The post Ova pića su posebno štetna za zdravlje crijeva appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?