Tisuće vjernika pohodilo grob Dive Grabovčeve na Kedžari, slavljena sveta misa

Tisuće vjernika pohodilo grob Dive Grabovčeve na Kedžari, slavljena sveta misa

Link na izvornu vijest

Danas je na Vran planini proslavljen Divin dan.

Središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa, a hodočasnici imali su priliku i za osobnu Ispovijed.

Prije početka Svete mise, tekst Poruke mučenice Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Katarina Markešić.

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika svečano euharistijsko slavlje u 11 sati, uz suslavlje više svećenika, predslavio fra Damir Pavić, tajnik Provincije Bosne Srebrene.

Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik fra Stjepan Pavličević.

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem animirale su članice etno skupine Čuvarice iz Rame pod ravnanjem mag. Biljane Glibo.

U organizaciji župe sv. Ilije proroka Doljani, program obilježavanja Divina dana započeo je u subotu 29. lipnja Misom Uočnicom koju je u 18 sati na Kedžari predslavio fra Mladen Vukšić, župnik iz Posušja.

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema narodnoj predaji najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

 

The post Tisuće vjernika pohodilo grob Dive Grabovčeve na Kedžari, slavljena sveta misa first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?