Srpsku u maju preplavili turisti

Srpsku u maju preplavili turisti

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Nešto više od 113.000 noćenja turista evidentirano je u Srpskoj u prošlom mjesecu, što je za 15 odsto više nego u istom periodu lani.

Srpsku u maju preplavili turisti

Foto: Srna

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u maju su ostvarena 49.133 dolaska turista, što je u odnosu na april više za 24,6 odsto, te 113.444 noćenja turista, što je u odnosu na april više za 16,7 odsto, pišu Nezavisne novine.

“Broj dolazaka turista u maju 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 6,8 odsto, dok je broj noćenja veći za 15,1 odsto”, navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

Marko Radić, rukovodilac Sektora za razvoj i promociju Turističke organizacije Republike Srpskeističe da su rezultati za maj baš onakvi kakve su predvidjeli i prije zvanične statistike.

“Oko 20.000 više registrovanih noćenja u ovoj godini u odnosu na isti period prethodne govori da ćemo zasigurno još jednom brisati stare rekorde i upisivati nove momente u turizmu Republike Srpske, koji je jedan od najsvjetlijih segmenata privrede. U ovom periodu godine cijela Republika Srpska kao destinacija živi turizam, mnogo je aktivnosti, događaja i manifestacija kojima se upotpunjuje i obogaćuje ponuda u velikom dijelu lokalnih zajednica”, ističe Radić.

Prema njegovim riječima, Banjaluka, Trebinje i Istočno Sarajevo su tri destinacije sa najviše aktivnosti, s tim da su banje standardno dobro posjećene tokom čitave godine.

“Izdvojio bih još i rafting na Tari kao najuzbudljiviju aktivnost za ovaj period godine, uprkos tome što statistički to ne možemo opravdati zbog visokog, skoro stoprocentnog rada u sivoj zoni u kampovima”, kaže Radić.

Što se strukture turista tiče, kako kaže, ona se mnogo ne mijenja, uglavnom su to, pored domaćih, turisti iz regiona, a uz standardne Nijemce, Turke i Austrijance, primjetan je porast dolazaka Rumuna, Makedonaca i Kineza, između ostalih.

I Branka Branković, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću u Turističkoj organizaciji Banjaluke, kaže da je u Banjaluci u maju evidentirano 16.055 noćenja, s tim da je zabilježena tendencija rasta u odnosu na mjesec ranije.

“Bilo je 11.307 dolazaka turista, što je takođe više u odnosu na april. Većinom su to stranci, a od navedenog broja, bilo je 7.350 stranih državljana. Kada su u pitanju noćenja, evidentirano  je 10.766 noćenja stranih turista, dok je domaćih bilo 5.200”, kaže Brankovićeva.

Dodaje da Banjaluka više nije sezonska destinacija, već da turisti dolaze tokom cijele godine i većinom se zadržavaju po dva-tri dana. Nezavisne novine

Чланак Srpsku u maju preplavili turisti се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?