Radovi na dionici Počitelj – Zvirovići privode se kraju, spektakularni most Počitelj uskoro u funkciji

Radovi na dionici Počitelj – Zvirovići privode se kraju, spektakularni most Počitelj uskoro u funkciji

Link na izvornu vijest

“Radovi na dionici Počitelj – Zvirovići, koja uključuje impozantni most Počitelj, privode se kraju. Intenzivirani su završni građevinski radovi na ovoj dionici i na samom mostu, s ciljem da se dio Koridora pusti u promet tijekom ljetne turističke sezone. Trenutno se postavlja zaštitna metalna ograda i završni slojevi asfalta. Prethodno su završeni betonski radovi, a sada se izvode završni radovi na hidroizolaciji. Paralelno s građevinskim radovima, provodi se i procedura tehničkog prijema i dobivanja uporabne dozvole. Dionica Počitelj – Zvirovići, dužine 11 kilometara, bit će povezana s Republikom Hrvatskom preko Graničnog prijelaza Bijača.

Navedena dionica uključuje i most Počitelj, jedan od najvećih mostova u regiji. Most ima šest stubova, od kojih najviši doseže visinu od preko 100 metara, dok je dužina mosta skoro jedan kilometar. Nadamo se da će, nakon svih izazova tijekom gradnje ovog zahtjevnog objekta, njegovo otvaranje doprinijeti lakšem i ugodnijem prometu kako građanima BiH tako i svim posjetiteljima naše zemlje”, kazali su iz JP Autoceste FBiH za Bljesak.info. Podsjećamo, u kolovozu su između stubova S3 i S4, uočene pukotine, a Autoceste FBiH s izvođačem i nadzorom radova početkom siječnja ove godine odmah pristupile rješavanju problema. Angažirana je slovenska projektantska kuća ”Ponting”, koja je dostavila tehničko rješenje.

Projektiran kao kontinuirani prednapeti gredni most, most Počitelj ima glavni raspon od 147 metara. Izgrađen je s promjenjivim sandučastim poprečnim presjekom i jedinstvenom konstrukcijom za oba kolnika, dok su stupovi monolitno povezani s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom. Ukupno je u most ugrađeno 38.000 m3 betona, 9.000 tona armature i 1.500 tona kablova za prednaprezanje. Kasnije je dodano i 20.000 m2 asfalta i hidroizolacije. Most Počitelj je jedan od najviših mostova u regiji, čime se svrstava među najkompleksnije objekte unutar autoceste na koridoru 5C. Probijeni rokovi Podsjetimo, sami ugovor o izgradnji potpisan je 20. lipnja 2019. godine od strane Autocesta FBiH i izvođača radova koje čine tri firme, a vrijednost ugovora iznosi oko 56 milijuna eura.

Grade ga konzorcij kojeg čine azerbejdžanski Azvirt Limited Liability Company te kineske kompanije Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group, koji su kao podizvođača angažirali Hering iz Širokog Brijega. Predviđeno vrijeme izgradnje, kako su naveli na svojoj službenoj stranici JP Autoceste FBiH, trebalo je biti 30 mjeseci za most, a 24 mjeseca za cestu. Prvi rok bio je ožujak 2022. godine, koji je probijen, a potom je slijedio niz rokova koji su također probijeni. Nakon probijanja tih rokova iz različitih razloga, što financijskih, što nepoznatih, investitor je aktivirao mehanizam naplate penala izvođačima radova – azerbajdžansko-kineskom konzorciju Azvirt Limited Liability Company, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group.

The post Radovi na dionici Počitelj – Zvirovići privode se kraju, spektakularni most Počitelj uskoro u funkciji first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?